Ralf Sluijs: “Ongezonde cultuur van traineren om informatie achter te kunnen houden”

Maanden wachten op antwoorden van de gemeente Den Haag op Wob-verzoeken (Wet Openbaarheid van Bestuur). In Den Haag is het aan de orde van de dag volgens Hart voor Den Haag-raadslid Ralf Sluijs. Zo wachten bewoners uit Duindorp wachten al negen maanden op stukken omtrent de zeewaterwarmtecentrale. Het raadslid zelf kreeg na vijf maanden een incompleet dossier over integriteit.

“Het is gewoon irritant”, zegt John Frenk van de Stichting Duurzaam en Energiek Wonen Duindorp, in De Telegraaf. Hij spreekt namens de stichting waarin de bewoners die al jaren kampen met storingen, hoge onderhoudskosten, gebrekkige communicatie en het verwarmen van woningen met noodaggregaten op diesel tijdens koude dagen, zich hebben verenigd. De Zeewaterwarmtecentrale van woningcorporatie Vestia die warmte regelt voor achthonderd woningen wordt momenteel omgezet naar een installatie met warmte-koudeopslag. De bewoners denken dat de gemeente het Wob-verzoek traineert tot dit zover is. “Misschien denken zij dat op het moment dat de WKO-installatie in werking is, dit geen probleem meer is”, oppert bewoner Andrew Koppert. “We worden gewoon tegengewerkt door de gemeente”, vindt Frenk: “Straks worden er grote onomkeerbare stappen genomen door over te stappen op warmte-koude opslag waar ook in de rest van de stad al problemen mee zijn.” De bewoners willen met name inzage in de concessieovereenkomst van de gemeente met Vestia. “De gemeente geeft aan geen concessie of leveringsvergunning voor de levering van warmte en koude aan Vestia te hebben afgegeven, maar die moet er zijn, want je kunt geen warmte leveren zonder vergunning”, stelt Koppert. “Dan kunnen wij de gemeente aansprakelijk stellen voor de problemen met de zeewaterwarmtecentrale.” Naast het Wob-verzoek willen de bewoners inzage in een technisch rapport waarvoor Vestia opdracht gaf aan een onafhankelijk bureau.

Ongezonde cultuur

Raadslid Ralf Sluijs heeft geen goed woord over voor de vertraging. “Deze mensen proberen de koninklijke weg te bewandelen, ze steken daar veel tijd en energie in maar worden gewoon geschoffeerd op deze manier”, zegt Sluijs, die van mening is dat er op het stadhuis een ongezonde cultuur heerst van tegenwerken en traineren om informatie maar achter te kunnen houden. Hij moest zelf ook vijf maanden wachten op de beantwoording van zijn Wob-verzoek rondom integriteit. Normaal staat hier een termijn van vier weken voor en dan kan er nog eens eenmalig vier weken uitstel worden gevraagd. “Op de tweede dag van het zomerreces kreeg ik een brief waarin gevraagd werd om mijn verzoek nader te duiden. Daar moest ik binnen twee weken op reageren terwijl men dondersgoed wist dat er in die weken niemand op kantoor zat. Het is natuurlijk überhaupt al van de zotte dat ik als raadslid een Wob-verzoek moet indienen om informatie te krijgen”, stelt hij. De grootste partij in de Haagse raad wil dat het stadsbestuur zich eindelijk eens aan de wettelijke termijnen gaat houden. “Die regels zijn er niet voor niets”, aldus Sluijs, die schriftelijke vragen stelt aan het college.

Lees hier onze schriftelijke vragen