Raadslid Dubbelaar ‘Geen reden gehoord van Dunea of stadsbestuur om bodemonderzoek niet toe te staan!’

Op verzoek van Hart voor Den Haag / Groep de Mos werd er deze week gesproken in de Haagse gemeenteraad over het initiatief van een groep Hagenaars om te zoeken naar overblijfselen van oorlogsslachtoffers op de Waalsdorpervlakte (1). Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting 250 à 280 personen geëxecuteerd. Direct na de bevrijding zijn 229 slachtoffers teruggevonden. Duinwaterbedrijf Dunea wil geen toestemming verlenen aan het initiatief.

“Geef de zoektocht naar oorlogsslachtoffers op de Waalsdorpervlakte een kans! Niet iedereen is teruggevonden na de Tweede Wereldoorlog. Deze mensen willen met de huidige technieken, nu bijna 80 jaar later, zoeken naar vermiste verzetsstrijders en worden daarin gesteund door verschillende nabestaanden. Het zoeken zal, zonder ook maar iets te beschadigen, gebeuren door een gespecialiseerd bedrijf dat met drones vanuit de lucht het terrein doorzoekt. Het enige wat zij willen is toestemming van Dunea,” aldus raadslid Arjen Dubbelaar.

Hij wordt daarin gesteund door zijn politiek leider Richard de Mos. 

“Bodemonderzoek is tegenwoordig met radar feilloos te doen is. Zonder de aarde te verstoren. Dunea moet ophouden zich te beroepen op Natura-2000-gebied. Zonder deze en vele andere verzetsmensen was zo’n gebied er helemaal niet gewéést.”

Aandeelhouder

De geschiedenis van de Waalsdorpervlakte is onlosmakelijk verbonden met de gemeente Den Haag en haar inwoners. De gemeente is ook veruit de grootste aandeelhouder van Dunea. Hierom heeft Hart voor Den Haag de verantwoordelijk CDA-wethouder naar de raadzaal laten komen, omdat op eerdere schriftelijke vragen negatief werd gereageerd (2). Het stadsbestuur vindt dat de gemeente Den Haag hierbuiten staat omdat de Waalsdorpervlakte tot het grondgebied van de gemeente Wassenaar behoort. 

“Partijen wijzen naar elkaar en dat spel wil ik niet meespelen. Het stadsbestuur heeft als Dunea-aandeelhouder geen goede redenen om dit te blijven weigeren. Ook was de beantwoording op mijn vragen feitelijk onjuist. De suggestie dat deze initiatiefnemers willen graven, is niet aan de orde. Dat is inderdaad voorbehouden aan het Ministerie van Defensie en moet zorgvuldig gebeuren, mede omdat het gebied de Natura-2000-status heeft. Het lijkt erop dat Dunea niet wil en niet duidelijk is waarom. Wij willen niets meer dan dat de grootste aandeelhouder zich inzet om te bemiddelen”, aldus Dubbelaar.

Hart voor Den Haag wil met een motie bij de komende raadsvergadering het stadsbestuur alsnog bewegen om te bemiddelen tussen het waterbedrijf en de initiatiefnemers.

(1) Omroep West – Dunea blokkeert zoektocht naar oorlogsslachtoffers op Waalsdorpervlakte, https://www.omroepwest.nl/nieuws/4490849/dunea-blokkeert-zoektocht-naar-oorlogsslachtoffers-op-waalsdorpervlakte

(2) Schriftelijke Vragen – Toestemming Dunea voor opgraven verzetshelden, https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/4/schriftelijke_vragen/696152

(Foto: René Oudshoorn Fotografie is niet rechtenvrij te gebruiken)