Sluijs en Dubbelaar: “Desnoods onteigenen en opknappen, de buurt verdient beter na 13 jaar ellende”

Hart voor Den Haag wil dat alle beschikbare middelen uit de kast gehaald worden om het zogeheten Azivo-gebouw in Houtwijk opgeknapt te krijgen. Bewoners in de buurt van het verloederde pand zijn de verwaarlozing helemaal zat maar de eigenaar blijft weigeren om het te ontwikkelen. Het gebouw, eigendom van de Van Herkgroep, staat inmiddels al 13 jaar leeg. ‘De maat is vol.’

Vele gebroken ruiten, dichtgetimmerde verdiepingen en graffiti is de trieste aanblik van het Azivo-gebouw. De parkeerplaats is een naargeestige plek waar drugshandel, vernielende hangjongeren en zwerfafval aan de orde van de dag zijn. “Het wordt zelfs gebruikt als afwerkplek”, zeggen Ramon Meesters (Wijkberaad Houtwijk) en Andreas Dijk (Buurtpreventieteam Houtwijk) tegen Hart voor Den Haag raadslid Ralf Sluijs die vrijdag op wijkschouw was in de wijk. Ruim 7 jaar geleden is er op initiatief van het Wijkberaad Houtwijk een plan ontwikkeld voor het terrein. Het pand zou omgevormd moeten worden tot kleine appartementen voor starters, multi-functionele ruimtes en enkele kleine kantoren. De eigenaar heeft toen even meegedacht, maar heeft verder niets meer laten horen.

Huizen minder waard
De grootste partij trekt al jaren aan de bel en eist nu een keiharde aanpak, desnoods met als uiterst middel onteigening van het pand. “Na 13 jaar leegstand en ellende is de maat meer dan vol, de wijk trekt dit niet langer. Bewoners durven hier ‘s avonds niet eens rond te lopen”, zegt Sluijs die van Meesters begreep dat de woningen die grenzen aan het pand minder waard zijn dan het rijtje erachter. “Een pandeigenaar is verplicht om zijn pand te onderhouden. De gemeente Den Haag moet hier de middelen inzetten die daarvoor beschikbaar zijn. Hier moet zo snel mogelijk een een last onder bestuursdwang opgelegd worden en herstel geëist worden”, vult collega-raadslid Arjen Dubbelaar aan die wijst op Wassenaar waar de gemeente heeft ingegrepen door Huize Ivicke te laten opknappen. “Kort metten mee maken. Niet meewerken, dan beslag leggen”, aldus Dubbelaar.

Overlast
Hart voor Den Haag wil dat de gemeente afdwingt dat het gebouw en parkeerterrein op korte termijn ontwikkelt gaan worden. “En indien ze dit blijven weigeren, dan rest wat ons betreft alleen nog maar een onteigeningstraject waarbij het eigendomsrecht gedwongen wordt overgedragen aan de gemeente die het dan kan gaan ontwikkelen”, zegt Sluijs. Onteigening is alleen mogelijk als de (lokale) overheid met het plan aantoonbaar het algemeen belang dient. “De enorme overlast voor de bewoners en het directe verband tussen de huizenprijzen en het verloederde gebouw zijn zo duidelijk dat het ontwikkelen van het gebied overduidelijk in het algemeen belang van de buurt is”, stelt Sluijs die hierin gesteund wordt door het Wijkberaad Houtwijk. “Er moet nu echt wat gebeuren en deze uiterste noodgreep kan daarbij doorslaggevend zijn. Wij staan hier dus volledig achter”, zegt voorzitter Meesters.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.