Raadslid William de Blok voorkomt dat partijen pad van juridisch drijfzand bewandelen

In veel Haagse wijken is verkamering verleden tijd. Wijken als Leyenburg, Transvaal en Laak werden jarenlang geteisterd door ongebreidelde verkamering. Door het aangenomen initiatiefvoorstel ‘Laat ’t leefbaar verminder verkamering’ dat namens de CU/ SGP, GroenLinks en Hart voor Den Haag is ingediend kwam aan deze wildgroei aan verkamering in Den Haag een eind. In een aantal wijken blijft de mogelijkheid tot verkamering bestaan, wel dient daar nu vanaf 3 personen altijd een vergunning voor te worden aangevraagd. Onlangs is de bevolkingsdichtheid van een wijk ingebracht als criterium voor het wel of niet toestaan van verkamering in een wijk. Dit criterium zou verkamering nog meer in kunnen dammen. Volgens juristen is invoering van het criterium bevolkingsdichtheid nu juridisch niet haalbaar. 

Raadslid William de Blok die als woordvoerder ruimte bij Hart voor Den Haag betrokken is bij het kamerbewoningsbeleid licht toe: “Wij zijn natuurlijk blij dat de voorstellen uit het Initiatiefvoorstel gemeentelijk beleid worden. Maar we zien ook in dat het criterium bevolkingsdichtheid een aanvulling kan zijn mits goed onderzocht. Dat gaat de komende maanden gebeuren. Ik heb afgelopen raadsvergadering een motie aangenomen gekregen om de uitkomsten van het onderzoek in november te bespreken, en het criterium dan meteen in te voeren als gebleken is dat het juridisch kan.” Een aantal partijen uit de Haagse raad gaven er de voorkeur aan de huidige tijdelijke maatregel te verlengen. Deze vervalt per 1 juli 2021. De tijdelijke maatregel verlengen om te onderzoeken of bevolkingsdichtheid een geldig criterium kan zijn is mogelijk, maar juridisch erg kwetsbaar. De kans bestaat dat de rechter de beleidsregel dan onverbindend verklaart.  De mogelijkheid bestaat dan dat Den Haag wordt terug geworpen in een situatie waarin verkamering onbeperkt in alle wijken kan plaatsvinden omdat er geen geldig beleid is. De Blok vindt dat onverantwoord en is blij dat hij dat heeft weten te voorkomen. 

De Blok diende – met succes – ook een motie in die helderheid moet verschaffen in het aantal vergunde verkamering dat per wijk nog mag plaatsvinden: “De angst is dat als er bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen in het CID worden gerealiseerd er meer woningen in ‘oud’ Bezuidenhout verkamerd mogen worden. Die angst is ongegrond omdat het aantal verkameringen in wijken waar vergunde verkamering nog is toegestaan vast staat. Het moet klip en klaar zijn hoeveel verkamering er per wijk nog mogelijk is. In Bezuidenhout bijvoorbeeld mogen nog 24 woningen verkamerd worden, onverlet hoeveel woningen er in de toekomst worden gerealiseerd. Met mijn motie wordt dit vastgelegd,” besluit De Blok.