Fractievertegenwoordiger Zeller en raadslid Martini: ”Laak lijkt soms wel Napels aan de Noordzee”

Grote delen van Laak Centraal veranderen steevast in een afvalbende. Dit door het ontbreken van ondergrondse afvalcontainers in sommige delen van de wijk, maar ook door asociaal gedrag van bewoners. Hart voor Den Haag stelt rigoureuze oplossingen voor om dit maatschappelijke probleem uit Laakkwartier te helpen. Naast het ondermeer verhogen van  boetes aan afvalhufters, cameratoezicht bij hotspots van illegale afvaldump en meer surveilleren van handhavers in burger, wil de grootste partij ondergrondse afvalcontainers in Laak en meer inzet op gebruik van de gele veel stevigere vuilniszakken. 

Grofvuil

Niet alleen in Laak Centraal, maar ook in andere delen van Laak is het bijna iedere dag raak. Matrassen, bankstellen en andere stukken grofvuil worden zonder afspraak op straat gezet. Hierdoor moet de Haagse Milieu services meerdere keren per week uitrukken naar Laak. “Een oplossing kan zijn door 1 x per week een grofvuil ronde door de medewerkers van de Haagse Milieu Service langs een aantal vaste plekken te laten rijden en hierover de bewoners te informeren. Zo is er één vast moment per week dat grofvuil aangeboden kan worden en zijn er op deze manier minder illegale bijplaatsingen. Goede voorlichting is hierbij wel essentieel”, aldus Hart voor Den Haag woordvoeder, Damiën Zeller

Gele vuilniszakken 

De gemeente Den Haag biedt gele zakken aan om de meeuwenoverlast te beperken. Deze zakken zijn steviger en zouden de meeuwen moet afschikken. Deze vuilniszakken worden nog op een (te) beperkt aantal plekken aangeboden en ook zijn de zakken niet makkelijk in gebruik. Volgens fractievertegenwoordiger Damiën Zeller moet dit beter: “Laak moet starten met een pilot door te verplichten de gele zak te gebruiken bij het ontbreken van een ondergrondse container. De straten in Laak zijn namelijk na het aanbieden het huisvuil een ware afvalbende waar het vaak smerige Napels nog een puntje aan kan zuigen doordat de meeuwen zich tegoed doen aan de op straat staande zakken. De gemeente moet daarentegen zorgen dat de kwaliteit van de zakken wordt verbeterd door een sluitband te gebruiken bij de gele zakken. We horen namelijk van veel bewoners dat zij de zak moeilijk dichtkrijgen. Ook moeten de gele zakken op meer locaties worden aangeboden waaronder via supermarkten” 

Ook zouden, volgens Zeller, de medewerkers van het veegteam ook het goede voorbeeld geven: “Het is nu zo dat als de zakken worden opengetrokken door de meeuwen, er een veegteam langskomt die dit afval verzameld, maar dan weer in een dunne zwarte zak stopt. Waarna de meeuwen terugkomen en zo een vicieuze cirkel blijft. Zij moeten juist het goede voorbeeld geven en ook de gele vuilniszakken gebruiken”

Lees hier onze schriftelijke vragen