Raadslid Ralf Sluijs: “Kiezers haken massaal af door negeren verkiezingsuitslag en uitsluitingspolitiek.” 

Hart voor Den Haag pleit voor het mogelijk maken van tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen en wil daarnaast een einde maken aan het uitsluiten van partijen bij het vormen van een college. Met deze twee opdrachten stuurt de grootste partij burgemeester Jan van Zanen (VVD) op pad richting de Vereniging Nederlandse van Gemeenten (VNG). 

Op dit moment is een gemeentelijke werkgroep zich aan het buigen over de oorzaak van de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Je kunt natuurlijk werkgroepen instellen tot je een ons weegt maar kiezers haken massaal af door het negeren van de verkiezingsuitslag en door kinderachtige uitsluitingspolitiek”, zegt raadslid Ralf Sluijs die wil dat het wettelijk mogelijk wordt om tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen te houden. “De Kamer heeft hiertoe in 2019 al een motie aangenomen, maar hier is verder nooit invulling aangegeven”, zegt Sluijs die wil dat Van Zanen via de VNG opnieuw druk zet op het kabinet.

‘Respecteer verkiezingsuitslag’

Hart voor Den Haag stelt dat het vertrouwen in de samenstelling van het college in de basis valt of staat met het respecteren van de verkiezingsuitslag. “Zodra partijen elkaar over en weer uitsluiten en dat uiteindelijk resulteert in een coalitie waar bijvoorbeeld de grootste partij geen onderdeel van uitmaakt, dan voelen die kiezers zich terecht in de kou gezet en niet gehoord”, zegt Sluijs die daarom wil dat Den Haag bij de VNG het standpunt inbrengt dat partijen elkaar niet meer mogen uitsluiten bij het samenstellen van een nieuw college. “Dat is de enige weg naar het herstel van het kiezersvertrouwen en het bevorderen van de opkomst bij verkiezingen”, aldus Sluijs. 

Agenda burgemeester openbaar

Hart voor Den Haag wil ook dat de wekelijkse agenda van de collegeleden openbaar gedeeld wordt. “Het is ten eerste leuk voor de mensen in de stad om te kunnen zien wat het college allemaal doet maar het is ook een stukje transparantie naar de raad toe. De burgemeester en wethouders worden door ons allemaal betaald, dan mogen we ook wel weten waar ze mee bezig zijn”, zegt Sluijs die erop wijst dat een openbare agenda bij ministers en staatssecretarissen al jaren goed gebruik is.  

Hart voor Den Haag doet haar voorstellen woensdag bij de begrotingsbehandeling in de commissie Bestuur.