De Amsterdamse aanpak van jeugdcriminelen, de zogeheten Top600, is in de hoofdstad ook uitgerold voor psychiatrische patiënten. (1) 

De gemeente en diverse geestelijke gezondheidszorginstellingen (GGZ) moeten beter gaan samenwerken om mensen die ernstig verward zijn beter te helpen. Dat vindt Hart voor Den Haag. 

De grootste partij in de Haagse gemeenteraad pleit voor betere samenwerking tussen politie, justitie en de GGZ om verwarde personen eerder in beeld te krijgen. Naar aanleiding van de brute aanval op twee ggz-medewerkers afgelopen week in Zuidwest en de noodklok die de vakbond luidt over toenemend geweld tegen zorgpersoneel (2) willen de raadsleden Richard de Mos en Janice Roopram een ‘rood vlaggetje’ in de systemen van de betrokken instanties, zodat mensen die te boek staan als verward en een potentieel gevaar voor de samenleving vormen beter in de gaten gehouden kunnen worden.

“Daarnaast willen we dat het stadsbestuur alsnog handen en voeten geeft aan onze in 2018 aangenomen motie om te komen tot een Top600-aanpak, waarmee de meest verwarde personen, die gevaarlijk zouden kunnen worden voor zichzelf en hun omgeving, kunnen gaan worden behandeld”, aldus beide raadsleden die wijzen op het feit dat door landelijke bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg, steeds meer mensen op straat komen of wonen zonder begeleiding.

Gemeentelijke wervingscampagne zorgpersoneel
 
De stijging van geweldsincidenten heeft volgens betrokkenen onder meer te maken met het personeelstekort in de zorg – medewerkers staan met te weinig man op de vloer – en met het feit dat mensen vaker thuis behandeld worden. Het personeel in de instellingen krijgt alleen nog te maken met de ernstigste gevallen.

“Het zou goed zijn als de gemeente daarom in samenwerking met de diverse geestelijke gezondheidszorginstellingen (GGZ) komt met een grootschalige wervingscampagne om het broodnodige personeel aan te trekken”, stellen De Mos en Roopram, die het stadsbestuur ook oproepen andere zaken uit het onderzoek van de vakbond over te nemen. “Voer de druk binnen de driehoek op om geweldplegers vaker te vervolgen en zorg ervoor dat medewerkers anoniem aangifte kunnen doen.” 

Tenslotte pleit Hart voor Den Haag / Groep de Mos voor een ‘aanjaagteam’ binnen de gemeente dat voor een sluitende aanpak moet zorgen voor verwarde mensen en voor betere samenwerking tussen instanties.

Lees hier onze schriftelijke vragen