De Mos: “Gepolariseerd debat moet plaatsmaken voor volwassen discussie”

Een PVV-motie die onlangs opriep om ‘het tegengaan van bevolkingsgroei tot beleid te maken’, ontaarde ná het debat en ná de gemeenteraadsvergadering op social media en de geschreven pers tot aantijgingen waar de honden geen brood van lusten. Racisme, fascisme en vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, het kon niet op! 

“Helaas zorgt deze polarisatie er alleen maar voor dat het debat direct wordt doodgeslagen. Een gemiste kans, want of we het nu leuk vinden of niet, bevolkingsgroei en de gevolgen daarvan is een onderwerp dat we bij de horens moeten vatten”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die stelt dat ons land piept en kraakt onder de forse bevolkingsgroei. Hij wijst daarbij naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, jaarlijks groeit de Nederlandse bevolking  met 82.000 mensen. 

Den Haag groeit tot 2040 met 80.000 mensen. De Mos: “Dat is het hele inwonertal van de stad Schiedam. Deze groei heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid, de bereikbaarheid, ons onderwijs, onze sociale voorzieningen, onze economie, onze woningvoorraad, kortom op ons voorzieningenniveau. Er is een tekort aan leraren,- zorgpersoneel en politieagenten. Er is een woningnood waar welhaast niet tegenop te bouwen is. Onbalans in de bevolkingssamenstelling, het gebrek aan sociale cohesie en een steeds verder onder druk komende leerbaarheid tart de al vele zwakke wijken in ons land, en in onze stad. Maar de politiek vindt het moeilijk om over dit heikele onderwerp te spreken, terwijl de vraag of Nederland, en daarmee ook Den Haag, de huidige bevolkingsgroei, wel aankan is meer dan gerechtvaardigd”. 

Daarom dient Hart voor Den Haag bij de begrotingsbehandeling een motie in om beleid te maken over bevolkingsgroei en over de gevolgen daarvan.

“Het absorptievermogen van de stad is bereikt, De maatschappelijke problemen groeien, ook voor Achmed en Fatima. Het is een verwijtbaar gebrek aan daadkracht om daar geen beleid op te maken. Laten we daarom stoppen met het alsmaar trekken van de racisme- en discriminatie kaart en een open constructief debat met elkaar voeren”, aldus De Mos.  

Motie Maak beleid Bevolkingsgroei 

Constaterende dat onze stad tot 2040 met ruim 80.000 mensen groeit, 

Constaterende dat het absorptievermogen is bereikt en ons voorzieningenniveau nu al ernstig onder druk staat, getuige ook o.a de druk op de leefbaar- en bereikbaarheid, ons onderwijs, onze sociale voorzieningen, onze economie en onze woningvoorraad, 

Constaterende dat dit (ernstige) gevolgen heeft voor de huidige inwoners, zowel autochtoon als allochtoon

Verzoekt het college: 

  • bevolkingsgroei – en de gevolgen daarvan – tot beleid te maken; 
  • inzichtelijk te maken welke beleidskeuzes hierbij gemaakt kunnen worden;
  • de raad over de uitkomsten te informeren 

En gaat over tot de orde van de dag, 

De Mos 

De Blok 

Oproep aan college in gesprek te gaan met schoolbesturen over bespreken ‘gevoelige’ onderwerpen in de klas 

Een andere motie van Hart voor Den Haag gaat over een ander heikel onderwerp: de vrijheid van meningsuiting en het beschermen daarvan 

“De moord op de Franse leraar Samuel Paty, vanwege het tonen van spotprenten, maakt veel los. Ook bij Nederlandse docenten. Die weten lang niet altijd hoe ze ‘gevoelige’ onderwerpen moeten behandelen in de klas”, aldus De Mos die daarbij wijst naar de Vereniging van Docenten in Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland en de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer. Zij  benadrukken dat het belangrijk is om in de klas gevoelige onderwerpen te blijven bespreken,  maar zien een tendens ontstaan dat bepaalde thema’s, zoals slavernij, racisme, homohaat, Godsdienstkritiek en (islamitisch) extremisme niet meer worden behandeld, omdat leraren bang zijn voor conflicten in de klas. De Mos: “Een gevaarlijke ontwikkeling, omdat juist het onderwijs de kraamkamer voor de vrijheid van meningsuiting is”. 

Motie bespreken ‘gevoelige’ onderwerpen in de klas 

Constaterende dat de moord op de Franse leraar Samuel Paty, onthoofd vanwege het tonen van spotprenten, ook bij Nederlandse docenten veel los heeft gemaakt, 

Constaterende dat zowel de Vereniging van Docenten in Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland als de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer zien dat er een tendens ontstaat dat bepaalde thema’s, zoals slavernij, racisme, homohaat, Godsdienstkritiek en (islamitisch( extremisme niet meer worden behandeld, omdat leraren bang zijn voor conflicten in de klas. 

Van mening dat de vrijheid van meningsuiting met hand en tand verdedigd dient te worden

Verzoekt het college in overleg met schoolbesturen: 

  • te monitoren of en hoe vaak leraren, uit angst voor conflicten in de klas, bepaalde lessen nauwelijks of niet meer geven; 
  • te monitoren of en hoe burgerschapsonderwijs voldoende is gewaarborgd op Haagse scholen; 
  • te monitoren of en hoe rolmodellen worden ingezet bij het doorbreken van taboes; 
  • en de raad over de uitkomsten te informeren; 

En gaat over tot de orde van de dag,