Pakkans afvalhufters vergroten, hogere boetes uitdelen en gebiedsverboden opleggen”

De grootste partij in de gemeenteraad van Den Haag, Hart voor Den Haag, is not amused over de constatering dat het Zuiderpark, delen van het strand en andere parken na het mooie zomerse weekend er bij lagen als locaties voor afvaldump. De partij ontving ladingen foto’s en filmpjes van mensen die hun beklag deden over de enorme puinzooi.

Om deze afvalhufters in de kraag te vatten, pleiten de Hart voor Den Haag raadsleden Carlos Martinez van Andel en Richard de Mos voor het instellen van strand- en parkpolitie in burger.
“Laat deze zomerse brigade hoge boetes uitdelen aan de viespeuken die onze mooie ontspanningsplekjes bevuilen. En geef de notoire afvaldumper een zomers gebiedsverbod”, aldus beide raadsleden die ook vinden dat afvalbakken sneller geleegd moeten worden. “Met dit lekkere weer zijn veel mensen buiten en daardoor raken de afvalbakken veel sneller vol. Kom met een rooster waarbij afvalbakken, zeker op drukbezochte stranden en parken sneller worden gelegd.”

Al vaker de afvalnoodklok geluid

Raadslid Martinez van Andel sprak twee weken terug ook al zijn ongenoegen uit over de lakse aanpak van de gemeente.(1) “Als je weet dat het een mooie dag wordt, moet je daar als gemeente goed op inspelen en zorgen dat de voorzieningen op orde zijn”.

Het raadslid moet nu constateren dat er na het Pinksterweekend niets veranderd is, maar dat de afvalbergen in parken en op de stranden alleen maar verergeren. “Waar blijft zero-tolerance beleid ten aanzien van afvalhufters?”
Verantwoordelijk wethouder Anne Mulder (VVD) zou ‘er toch alles aan doen’ om parken schoon te houden en in het weekend extra ploegen in te zetten?”. (2)

Martinez van Andel vraagt zich af wat die extra inzet dan precies inhoudt: “Mooie woorden van de wethouder, maar een ronde door bijvoorbeeld het Zuiderpark (3) doet je hardop afvragen wat die woorden waard zijn. De puinhopen lijken ieder weekend groter te worden, geen handhaver, schoonmaakploeg of wat dan ook te bekennen hier. Op deze manier dreigen we afvalhoofdstad van Nederland te worden!”

Ook partijleider Richard de Mos hekelt de hele gang van zaken. De Mos: “Als oud-wethouder Afvalbeleid weet ik hoe hardnekkig de problematiek kan zijn. Daar moet je als wethouder niet lichtzinnig mee omgaan maar juist adequaat in optreden. Stuur op mooie weekenddagen Handhavers het park in. Plaats nóg meer afvalbakken en leeg deze op tijd!”.

Hart voor Den Haag stelde eerder al raadsvragen over de situatie in het Zuiderpark en is nog in afwachting van de beantwoording, maar over het voorstel voor zomerse strand- en parkpolitie in burger stellen beide raadsleden nieuwe vragen.

(1) https://soundcloud.com/denhaagfm/zuiderpark-overvol-met-afval-na-zonovergoten-pinksterweekend-bob-staat-op?ref=clipboard&p=a&c=0&si=26018917d6754bb3945093ee2ecfe9fa&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

(2) https://www.denhaagfm.nl/dhfm/4722942/wethouder-over-rotzooi-zuiderpark-je-moet-wel-blind-zijn-om-alle-prullenbakken-niet-te-zien

(3) https://twitter.com/carlosiv_lahaya/status/1668235820367507459?s=46&t=AWikxPz-pPhlG9r4KErubw