Raadslid Dubbelaar: ‘Dit verdient steun vanuit het stadhuis. Maak Den Haag veiliger!’

Eerder deze week presenteerden de burgemeesters van 36 grote en kleine gemeenten een manifest tegen ondermijnende criminaliteit. Zij pleiten voor de legalisering van softdrugs en voor meer geld voor de politie. ‘De aanpak van ondermijnende criminaliteit heeft doorbraken nodig. Daartoe formuleren wij vier kernpunten’, stellen de burgemeesters. ‘Pak en pluk criminelen’, ‘Breek de gouden roltrap af’, ‘Legaliseer softdrugs: haal het verdienmodel weg’ en ‘Mobiliseer de samenleving’.

Hart voor Den Haag-raadslid Dubbelaar: “Wij zien graag dat softdrugs wordt gelegaliseerd. Dat moet in overleg met de coffeeshophouders. Het verdienmodel aan de achterdeur van de coffeeshop zorgt voor ondermijnende criminaliteit. Het lijkt ons daarom verstandig om dit manifest te steunen als signaal richting het nieuwe kabinet. In Den Haag is de aanpak van ondermijning ook een belangrijk thema”.

Illegale hennepteelt

Hennepkwekerijen zijn vooral een gevaar voor omwonenden vanwege het risico op brand. Doordat de elektriciteits- en de gasaansluiting vaak zijn gemanipuleerd, kan er kortsluiting ontstaan. Volgens de Onderzoeksraad zijn jaarlijks zeker 65 woningbranden het gevolg van hennepteelt. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

“Illegale hennepteelt, zeker binnen een drukke bebouwde omgeving zoals in Den Haag, is vanwege het risico op brand een groot gevaar voor omwonenden. Regelmatig lezen wij in de media dat er door gespecialiseerde teams van de Haagse politie kwekerijen worden opgerold in Haagse woonwijken. Wat is de actuele situatie in Den Haag? Is de Haagse aanpak nog wel actueel”, aldus raadslid Dubbelaar.

De lokale politieke partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos stelt schriftelijke vragen aan burgemeester Van Zanen om te reageren op het manifest Ondermijnende Criminaliteit, met de oproep om het manifest te steunen. Daarnaast wil de partij actuele cijfers over de illegale wietteelt in Den Haag.

Lees hier onze schriftelijke vragen