Hart voor Den Haag wil spoeddebat sluiten Louis Couperus Museum

Raadslid Bom “Zo wij iets zijn, zijn we allen Hagenaars! Red het Louis Couperus Museum.” 

Einde nabij

Het Louis Couperus Museum staat op omvallen. Het museum is gevestigd aan de Javastraat 17, vrijwel op zichtafstand van het Nassauplein, waar de jonge Couperus zijn jeugd doorbracht. Oprichtster Caroline de Westenholz stopte jarenlang eigen geld in het museum, maar de maat is vol. Vanaf mei 2024 zal het museum de deuren sluiten, als er geen externe geldschieter wordt gevonden. Dat zou ook de gemeente Den Haag kunnen zijn. “Moéten zijn”, zegt Hart voor Den Haag raadslid Coen Bom: “Louis Couperus hoort bij Den Haag als het Lange Voorhout en Het Binnenhof. Couperus’ beroemde zin ”Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar” wordt nog regelmatig aangehaald. Couperus wordt geëerd met een standbeeld en een plein, dan zou het raar zijn als een museum moet sneuvelen door een -relatief- klein financieel probleem.” 

Subsidie 

Tot 2009 ontving het museum incidenteel subsidie vanuit de gemeente. Daarna stopte de steun, hetgeen volgens Bom opvallend is omdat oprichtster de Westenholz vorig jaar nog een lintje ontving uit handen van burgemeester Van Zanen. “Mevrouw werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, wat ons betreft volledig terecht. Een stukje uit de tekst van onze burgervader: “In uw eigen huis aan de Javastraat 17, stichtte u in 1996 een intiem museum. Gewijd aan de beroemdste schrijver van Den Haag, Louis Couperus. Wat u zegt, van Nederland. Voor de goede orde: u stelt uw huis om niet ter beschikking aan het museum en u draagt voor belangrijk deel bij aan de financiering ervan.” Mevrouw ontvangt wél alle lof, maar verder geen cent. Dus dat er een einde komt aan de financiële middelen of de bereidheid om die te blijven investeren, vinden wij begrijpelijk. Wat Hart voor Den Haag betreft zijn er nu twee smaken: óf de gemeente gaat een jaarlijkse bijdrage doen van ongeveer 50.000 Euro, óf het museum gaat voor eeuwig verdwijnen. Het moge duidelijk zijn dat wij dat laatste, als trotse Haagse partij, absoluut willen zien te voorkomen. 

Historisch Besef

Bom doet een beroep op het historisch besef van dit college: “Er zal ongetwijfeld worden geschermd met de ietwat elitaire aantrekkingskracht of het beperkte aantal bezoekers. Er komen inderdaad niet tientallen touringcars met Japanse toeristen op af, zoveel is duidelijk. Maar is dat dan heilig? Wat ons betreft gaan we het probleem aanpakken, hetgeen betekent dat we nú financieel moeten steunen, maar óók moeten inzetten op promotie van het museum om zodoende de bezoekersaantallen omhoog te krijgen. We moeten de nalatenschap van de grootste Haagse schrijver beter promoten. Dan kan de gemeentelijke steun hopelijk ook weer worden afgebouwd. Ik weet zeker dat heel veel mensen dit museum niet eens kennen.”  

Rondvraag

Aanstaande donderdagavond heeft Bom namens Hart voor Den Haag een spoeddebat aangevraagd om aan de wethouder te vragen wat dit nieuwe college gaat ondernemen om dit unieke museum te helpen.