De Mos: ‘Den Haag Zuidwest verdient een Nationaal Programma; Rijksmiljoenen nodig om sociale ramp te voorkomen’

Hart voor Den Haag wil een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad over de financiële nood bij Vestia.

“Het is een drama voor heel de stad, maar een regelrechte ramp voor het arme en al sterk verwaarloosde Zuidwest als Vestia geen sloop- en nieuwbouwplannen mag uitvoeren. Zo hebben mensen daar al sinds jaar en dag gezondheidsproblemen omdat ze in slechte vocht- en schimmel woningen wonen. Het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen als we die mensen aan hun lot overlaten”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos.

De Mos – tot voor kort als wethouder van het stadsdeel Escamp (waarbinnen Den Haag Zuidwest ligt) met grote toewijding aan het werk om de wijken Morgenstond, Moerwijk, Bouwlust en Vrederust uit het slop te trekken – doet een klemmend beroep op PvdA-wethouder Martijn Balster: ‘Het was uw belofte om Zuidwest een reddingsboei toe te werpen”.

Zuidwest reddeloos verloren?

Op 11 maart zijn in de gemeenteraad de prestatieafspraken met woningcorporaties besproken, zonder dat Balster maar met een woord gerept heeft over deze financiële ramp. “En nu dit? Bijzonder ongeloofwaardig! Voorkom een sociale ramp in Zuidwest en zorg bij het Kabinet voor een Nationaal Programma Den Haag Zuidwest, waar het Rijk eindelijk met fiks meer miljoenen over de brug komt. Als u dat niet regelt is Zuidwest reddeloos verloren”, aldus De Mos, die ook van het college wil weten welke concrete maatregelen het zelf neemt.

De problemen in Zuidwest, met zeventigduizend inwoners even groot als bijvoorbeeld Gouda zitten vooral ‘achter de voordeur’ van de portiekwoningen: armoede, schulden, radicalisering, werkloosheid, taalachterstanden, slechte gezondheid, kansarme jongeren die opgroeien in een sociaal zwakke omgeving. Een aan te stellen programmadirecteur moet als Haags boegbeeld leiding geven aan het uitvoeren van concrete plannen, zoals: het versterken van de economische structuur waardoor meer mensen uit de bijstand aan het werk gaan, het inlopen van onderwijsachterstanden, het vervangen van slechte schimmelwoningen voor nieuwbouw, het reanimeren van de Leyweg. het aanpakken van gezondheids- en psychische problemen en het veiliger maken van dit stadsdeel. Een stadsdeel dat het in zich heeft om weer een plek te worden van hoop en optimisme, precies hetzelfde gevoel van zelfvertrouwen waarmee deze wijken vlak na de oorlog waren gebouwd.

“Met de door Hart voor Den Haag opgehaalde miljoenen wordt er een begin gemaakt met een betere leefomgeving, goede voorzieningen en voldoende werk, zodat we armoede, schulden en werkloosheid kunnen bestrijden. Maar de verhoudingen van wat Den Haag krijgt in vergelijking met Rotterdam kloppen van geen kant”, aldus De Mos die stelt dat we van de Rotterdamse aanpak moeten leren. “Zij hebben voor Zuid 130 miljoen euro opgehaald voor het Rijk. Een bedrag dat zij als stad zelf ook nog eens hebben verdubbeld. Dat is dus inderdaad ‘niet lullen, maar poetsen’. Den Haag moet zulke kansen ook creëren voor haar inwoners. De verkoopopbrengsten van Eneco moeten voor een groot deel worden gereserveerd voor het opvangen van de coronacrisis, een ander flik deel moet worden besteed aan Zuidwest in plaats van aan GroenLinks duurheidszaamheids hobbies.