Ralf Sluijs: “Straks hebben we woningen maar geen plek om te werken”

Bart de Tombe van keurstation APK-oké kreeg begin dit jaar te horen dat zijn bedrijf weg moet van het Haagse bedrijventerrein De Binckhorst, omdat de gemeente daar een busbaan wil aanleggen. Maar hij heeft hij nog steeds geen alternatieve plek. “Ik ben er al tien jaar mee bezig.” De Tombe is een van de vele ondernemers die dit overkomt. Hart voor Den Haag springt in de bres voor de bedrijven. 

Het keurstation van De Tombe aan de Wegastraat, dat langs de Rotterdamsebaan ligt, is bij veel Hagenaars bekend. Duizenden automobilisten zijn er de afgelopen jaren wel eens geweest voor een keuring van hun auto of camper. Veel klanten menen dat ze er een eerlijk oordeel krijgen over de staat van hun voertuig. APK-oké is namelijk geen dealer en voert zelf geen onderhoud uit. Als er reparaties nodig zijn, worden klanten doorverwezen naar hun eigen dealer. “We hebben dus ook nooit discussies met klanten over aan- en verkoopkeuringen”, zegt De Tombe in AD Haagsche Courant. 

‘Wil best verhuizen’

Het bedrijf opende tien jaar geleden. Het pand wordt gehuurd van de gemeente Den Haag. Die had het gebouw aangekocht vanwege plannen om het industrieterrein te ontwikkelen. De gemeente wil hier op termijn duizenden nieuwe woningen bouwen. Maar omdat die plannen destijds nog niet concreet waren, werd het pand in de tussentijd verhuurd aan APK-oké. De ondernemer kreeg een tienjarig contract. “Maar na een jaar kwamen ze me vertellen dat ze graag wilden dat ik wegging.” Rondom het bedrijf stonden toen nog flats die gesloopt moesten worden, en de gemeente vreesde voor ongelukken. “Ik heb toen gezegd: ‘Ik begrijp het en ik wil best verhuizen, maar laten we kijken naar een andere locatie’. Ik had een aantal voorwaarden: het moest een plek zijn waar tientallen auto’s per dag in en uit konden rijden, op een zichtlocatie en het moest voldoende hoogte hebben voor grote voertuigen zoals campers.”

Steeds opnieuw beginnen

Maar die alternatieve locatie werd toen niet gevonden. Om toch te kunnen beginnen met de sloop van de flatgebouwen, bedacht de aannemer een andere oplossing: hij legde een tijdelijk dak boven het gebouw zodat de werkzaamheden alsnog veilig konden plaatsvinden. Het probleem voor De Tombe was daarmee echter nog niet opgelost. De ondernemer moet er nog steeds weg. “Sindsdien zitten we bij alle overleggen, bijeenkomsten en vergaderingen. We hebben in die jaren al drie verschillende contactpersonen bij de gemeente versleten. We zijn met voorstellen gekomen, plannen. Maar dan komt er weer een nieuwe contactpersoon en kan je weer opnieuw beginnen”, vertelt hij in de krant.

Bedrijven behouden

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag is verbaasd over de gang van zaken. “Dit is een bedrijventerrein. Daar komt de functie wonen bij. De afspraak was dat de bedrijven en banen hier behouden blijven. Dat die bedrijven in de plint komen”, zegt Sluijs die stelt dat er meer ondernemers in de Binckhorst zijn die in onzekerheid verkeren over hun toekomst. “Hoe gaan we al die ondernemers hier faciliteren? Daar is geen enkele visie op. Alle intenties zijn er, vanuit de ondernemers, om te investeren. Maar dat is lastig als je elke drie maanden moet overleggen met een andere ambtenaar. Daarom verloedert het ook, omdat ondernemers nu niet durven te investeren. Den Haag heeft woningen nodig. Maar we hebben ook bedrijven nodig! Straks hebben we heel veel woningen, maar geen plek om te werken. We moeten echt zuiniger zijn op onze ondernemers.”

Lees hier onze schriftelijke vragen