Arjen Dubbelaar: ‘Wij willen dat ALLE schade wordt verhaald op de relschoppers’


Gisteren werd de eerste relschopper van de avondklokrellen in de Haagse Schilderswijk veroordeeld tot een celstraf van twee maanden. Afgelopen maandagavond wierp de 19-jarige man een steen naar een politiebus. Wat de grootste lokale partij Hart voor Den Haag in de Haagse gemeenteraad betreft wordt er niet enkel gekeken naar strafrecht, maar ook naar aansprakelijkheid en groepsaansprakelijkheid.


Hart voor Den Haag-raadslid Dubbelaar: “Als er een steen gegooid is naar een politiebus, dan is het zeer aannemelijk dat deze politiebus ook schade heeft opgelopen. Dat moet door iemand betaald worden. Iedereen heeft de beelden gezien van in de brand gestoken spullen, geplunderde winkels en ingegooide ramen. Het is niet normaal om daar de hele maatschappij voor op te laten draaien”. 


Groepsaansprakelijkheid

Hart voor Den Haag vindt dat er daarnaast goed gekeken moet worden naar aansprakelijkheid van groepen. Onder het motto: ‘Je was erbij, je bent erbij’. Als een groep relschoppers schade aanricht en er worden enkele aangehouden, dan worden deze personen aansprakelijk gehouden voor de schade. Winkeliers met schade kunnen een beroep doen om het Schadefonds Geweldsmisdrijven zei de minister van Justitie en Veiligheid. 


“Als je naast een geplunderde winkel wordt aangehouden, dan moet je niet wegens gebrek aan bewijs wegkomen, omdat niet vast staat wie de eerste steen door de winkelruit gegooid heeft. In 2010 zei toenmalig VVD-staatssecretaris Teeven: ‘Laat die daders maar eens betalen voor de schade die ze aanrichten’. Mooie worden, ik ben wel benieuwd wat er dan in de afgelopen tien jaar is geregeld door de VVD. Deze rellen lijken me een uitstekende casus voor groepsaansprakelijkheid”, aldus raadslid Arjen Dubbelaar.

Lees hier onze schriftelijke vragen