De grootste politieke partij in de gemeenteraad van Den Haag maakt zich grote zorgen over de betaalbaarheid van de energietransitie. Het huidige college van Burgemeester en wethouders wil in het jaar 2030 klimaatneutraal zijn en alle wijken in Den Haag van het gas af hebben.

Hart voor Den Haag is één van de weinige partijen die hier al een aantal jaren tegen protesteert en wil dat de gemeente dit idee loslaat.

De partij maakt zich grote zorgen over de betaalbaarheid voor de bewoners in Den Haag.

Raadslid Carlos Martinez van Andel diende in de afgelopen maanden al diverse keren moties in die het college opriepen dat haast en spoed-beleid los te laten. Zowel hij als partijleider Richard de Mos voorzien grote financiële problemen en willen dat de pauzeknop wordt ingedrukt.

Martinez van Andel: “Dit college wil onder stoom en kokend water hele wijken van het gas afhalen en stort daarmee heel veel mensen in de financiële problemen. Daar moeten ze mee stoppen!”. Partijleider Richard de Mos haalt het voorbeeld van de Rotterdamse wijk Heindijk aan: “In Rotterdam zie je al dat het flink misgaat. De bewoners daar werd beloofd dat er geen extra kosten zijn komen en zitten nu met torenhoge energierekening. Dat moeten we in Den Haag absoluut voorkomen.

De raadsleden van Hart voor Den Haag, die zich ook al langere tijd grote zorgen maken over de komst van de warmteleiding uit de Rotterdamse havens, hekelen het feit dat de GroenLinks wethouder van Den Haag totaal geen oog heeft voor voor de financiële gevolgen die de groene agenda van dit college veroorzaakt.

“Als je op herhaaldelijk verzoek niet eens een definitie van betaalbaarheid kunt geven ben je als wethouder maar met één ding bezig, je eigen ambities er doorheen drukken en hebben de bewoners van onze stad het nakijken”.

Hart voor Den Haag pleit ervoor snel naar alternatieven te kijken zoals buurtbatterijen en waterstofgas. Eerder kreeg de partij daartoe al een motie aangenomen.

Daarnaast wil de partij dat het college van burgemeester en wethouders dat de gemeente Den Haag gaat uitzoeken of een gemeentelijk warmtebedrijf opgezet kan worden. Hart voor Den Haag hoopt daarmee de betaalbaarheid voor de inwoners van de stad te kunnen waarborgen.

Ook wil de partij dat wethouder Kapteijns extra subsidiegeld beschikbaar stelt voor huiseigenaren die nog enkelglas hebben en dit willen vervangen. Momenteel kunnen huiseigenaren hiervoor alleen bij het Rijk subsidie aanvragen.

Martinez van Andel: “Isolatie zorgt ervoor dat je je huis minder hoeft te verwarmen. En dat is natuurlijk weer goed voor de portemonnee. Als de gemeente zelf ook subsidiegeld beschikbaar stelt wordt het voor veel mensen aantrekkelijker en haalbaar om hun enkelglas te vervangen. 

Tot slot steunen De Mos en Martinez van Andel het standpunt van de Europese Commissie die investeringen in gas- en kerncentrales toch als duurzaam bestempelde.