Fractievertegenwoordiger Damiën Zeller: ‘Verlos de bewoners en ondernemers van deze herrie. Dit is echt niet normaal!’

Eindelijk rijdt de tram (Lijn 17) weer door het zeeheldenkwartier. Bewoners en ondernemers zijn daar blij om zou je denken, na jarenlang in een bouwput te hebben geleefd en gewoond. Helaas zijn ze door de HTM en de gemeente getrakteerd op een herrietram. Hart voor Den Haag heeft meerdere filmpjes ontvangen waarin is te horen hoe vreselijk het geluid is. De lokale partij vraagt aandacht voor dit probleem en wil een snelle oplossing voor deze herrie.

“De herrie die de tram maakt is simpelweg niet normaal”, aldus Damiën Zeller, de OV-woordvoerder van Hart voor Den Haag. “Iedereen begrijpt dat een tram geluid maakt, dat is ook best begrijpelijk, maar deze geluiden gaan door merg en been. De kinderen op tijd naar bed zit er niet meer in als je hier in de buurt woont. Even rustig op het terras zitten van het Prins Hendrikplein, neem je oordoppen mee. Werkelijk onbegrijpelijk, de gemeente en de HTM hadden dit van tevoren moeten testen”.

Oplossing

Volgens Damiën Zeller zijn er meerdere oplossingen mogelijk. “Het geluid wordt al minder als de HTM de rails goed insmeert. Ook kan het helpen om geluidswerende matten aan te brengen zodat het geluid gedempt wordt. Ik hoop in ieder geval dat de gemeente dit serieus oppakt en de bewoners en ondernemers na een jarenlange bouwput ook niet nog jarenlang worden opscheept met flinke geluidsoverlast”.

Bouwput

De problemen rondom de Zoutmanstraat zijn voorlopig nog niet opgelost. Het groen moet nog worden aangelegd, er zijn geen los- en laadplekken voor de winkels en de beloofde camera’s komen misschien pas in 2026. Zeller: “We vragen het college om hier haast mee te maken. De overlast die het Zeeheldenkwartier heeft ervaren, heeft veel te lang geduurd. De ondernemers en bewoners verdienen rust”.

De lokale politieke partij Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het college en wil dat er direct maatregelen genomen worden om het geluid van de tram te verminderen.

(1) Video van het geluid: https://we.tl/t-Qx58bNraME

(2) AD Den Haag – Zeeheldenkwartier blij dat tram eindelijk weer door de wijk rijdt, maar er is ook onvrede, https://www.ad.nl/den-haag/zeeheldenkwartier-blij-dat-tram-eindelijk-weer-door-de-wijk-rijdt-maar-er-is-ook-onvrede~ab172476/