“Wél betalen, maar geen onderhoud. Het is al een tragedie om je kind te verliezen, slecht omgegaan met graven is dan extra hard” 

Op 22 februari 2006 sloeg het noodlot toe bij Koos en Vanessa Bodmann toen hun 3-jarig zoontje Damian plotseling overleed. Damian werd begraven op de gemeentelijke begraafplaats Westduin, evenals oma Beppie in hetzelfde graf. 

Voor het onderhoud van het graf moesten Koos en Vanessa jaarlijks 50 euro betalen, 30 jaar lang. Al snel merkten het stel dat er helemaal geen sprake was van onderhoud door de begraafplaats en onderhielden het graf maar zelf. Ondertussen procedeerde ze tegen de gemeente, want ondanks dat ze het graf zelf onderhielden moest het bedrag toch maandelijks worden betaald. Die procedure werd deels gewonnen, maar de gemeente gooide het beleid om en de bijdrage was nu voor het algemeen onderhoud van de begraafplaats. 

Inmiddels jaren verder betalen Koos en Vanessa 68 euro per jaar en hoewel ze veel bij het graf van hun zoontje zijn, hebben ze nog nooit iemand onderhoud zien plegen op of rond het graf. Het onkruid tiert er welig, de paden en graven maken een onverzorgde indruk.  

Raadslid René Oudshoorn nam samen met Koos en Vanessa een kijkje bij het graf: “Het ziet er echt niet uit, het onkruid staat een meter hoog en het maakt een onverzorgde indruk. Ik krijg wel vaker klachten over deze begraafplaats, ingewijden weten te vertellen dat daar 6 mensen werkzaam zijn en dat daarvan maar 2 buiten in het onderhoud werken. Als je dan nagaat dat deze mensen ook nog de graven moeten delven kan ik me goed voorstellen dat er weinig tijd voor onderhoud over blijft. 

Als je een kind verliest is dit gedoe met de gemeente wel het laatste waar je op zit te wachten”. 

Oudshoorn stelt dan ook Schriftelijke vragen aan het stadsbestuur: “Ik wil weten hoeveel FTE er op de begraafplaats werkzaam zijn, hoeveel FTE er in het onderhoud buiten werken, hoeveel geld er aan onderhoud wordt opgehaald en hoeveel daarvan aan het onderhoud op en rond de graven wordt besteed en of de gemeente vindt dat het aan zijn eigen doelstelling voldoet door minimaal 1x per jaar het onkruid te verwijderen en het graf te reinigen. Ook wil ik weten welke maatregelen dit college gaat nemen om de situatie op de begraafplaats te verbeteren, je wil toch niet dat mensen met zwaar verdriet zich hier aan moeten ergeren?”  

Lees hier onze schriftelijke vragen