Nino Davituliani: “Opvallend is dat juist de PvdA Den Haag een aantal feestjes in dit pand heeft gegeven.”

De Stichting Migratie Museum die sinds 9 april 2018 huurder is van de gemeente Den Haag voor het pand aan de Hoge Zand 42, blijkt vanaf 1 januari 2019 geen huur meer te hebben betaald. Zo blijkt uit de brief van het stadsbestuur over de afwikkeling van subsidierelatie met het Migratie Museum. Hart voor Den Haag is ontstemd over de gang van zaken en wil dat dit geld alsnog wordt betaald aan de gemeente.

Het Haagse migratie museum was een langgekoesterde wens van de toenmalige wethouder Rabin Baldewsingh die bij het collegebesluit van 20 maart 2018, net 1 dag voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 een ‘integratie investering’ heeft gedaan door voor de stichting  1 miljoen euro te begroten. Zowel Baldewsingh als de PvdA Den Haag-fractie waren dan ook furieus wanneer het nieuwe college in 2018 de financiering stopte.  Davituliani: Het geld kon volgens onze toenmalige wethouder Guernaoui beter geïnvesteerd worden in taal, in het tegengaan van discriminatie en in andere, integratie-bevorderende zaken. Ondanks de streep die toen door het toenmalige stadsbestuur is gezet door de subsidie die eerder op de valreep door PvdA-wethouder Baldewsingh was toegekend, besloot het Migratie Museum toch open te gaan. Terecht sprak toen nog wethouder Guernaoui de waarschuwing uit voor de risico’s van het opengaan van het museum. Nu kunnen we alleen maar verwachten dat de gemeente het bestuur aansprakelijk zal stellen voor de schade. Tenzij de huur bij PvdA verhaald kan worden. Dan ziet de belastingbetaler ook eens wat terug! Maar zonder gekheid: het college moet zorgen dat elke cent keurig wordt betaald, want anders is dit een heel slecht signaal naar andere musea en instellingen in onze stad.”

PvdA kind aan huis

Hart voor Den Haag wijst tevens op de vele evenementen die de PvdA-afdeling in Den Haag organiseerde in het museum. Raadslid Davituliani: “Ik tel meerdere PvdA-bijeenkomsten in dit gebouw in één jaar tijd. Het migratie museum is een verwend kindje van de PvdA. Des te opvallender dat juist de PvdA afdeling in Den Haag een aantal feestjes in dit pand heeft gegeven. Nu integriteit actueel is, is het logisch om de vraag te stellen hoe dit precies zit. Daarom wil ik opheldering van het college of er voor die PvdA-bijeenkomsten is betaald door de PvdA en waarom het Migratie Museum geen huur heeft betaald. Dit is raar. Zeker aangezien dit volslagen overbodige museum en dure slechte grap voor de belastingbetaler en dus een typisch PvdA-speeltje is. En die partij was er dus kennelijk kind aan huis.”

Lees hier onze schriftelijke vragen