Raadsleden Roopram en De Mos: ‘Banenplan ten onder door mismanagement’
Hart voor Den Haag / Groep de Mos ontvangt hardnekkige signalen over het banenplan rondom de Energie Academie. Ruim 500 werkzoekenden zouden de komende twee jaar op de Energie Academie klaargestoomd worden voor een baan of vervolgopleiding. De opleiding is een technische vakschool voor mensen in de bijstand en kwetsbare jongeren.
“Het idee uit de koker van oud-wethouder Guernaoui is onbetaalbaar. Veel bedrijven komen handjes tekort, terwijl er duizenden mensen in de bijstand zitten. Bij de Energie Academie zouden mensen worden opgeleid voor werk in onder meer de energiesector, de bouw en de sector vervoer en logistiek. De officiële opening werd begin februari nog gedaan door premier Rutte. Helaas lijkt het goede idee de nek te zijn omgedraaid door een slechte organisatiestructuur, mismanagement, duur inkoopbeleid en twee apathische wethouders (respectievelijk Van Alphen en Balster)’, aldus de Hart voor Den Haag raadsleden De Mos en Roopram, die vernomen hebben dat er inmiddels één miljoen euro in rook is opgegaan, zonder dat daar banen voor zijn geregeld. “Wij hebben begrepen dat voor dit project 2,3 miljoen gereserveerd is, maar dat dit geld, zonder dat er banen worden gerealiseerd, verdwijnt als sneeuw voor de zon”.
Op werkbezoeken en tijdens gesprekken met betrokken wordt dit beeld bevestigd. Roopram en De Mos: “Opleidingswerkplaatsen die geen materialen krijgen om de opleiding aan te bieden. Daarnaast krijgen opleidingen mensen doorgestuurd die de taal niet machtig zijn. Bij een stukadoorsopleiding is zelfs iemand terecht gekomen met één hand. Dan is het lastig iemand tot stukadoor op te leiden. Ook horen wij geluiden van vriendjespolitiek. Zo is ons verteld dat een directeur bestuurder volstrekt onnodig in een lease-auto rondrijdt en dat de Raad van Toezicht geen toezicht houdt”.
Roopram en De Mos zijn geschrokken van de bevindingen: “Wethouder Van Alphen zou voor het reces met een brief komen over de alarmerende situatie bij de Energie Academie. Nu hij dat heeft nagelaten trekken we middels schriftelijke vragen aan de bel. Naast het feit dat we geoormerkt willen zien waaraan het subsidiegeld is uitgegeven, willen we exact weten hoeveel banen er tot nu toe zijn gerealiseerd. Ook willen we weten of alle bedrijven (zie bijlage) nog wel zijn aangehaakt en wat hun exacte inbreng tot op heden bij de Energie Academie is geweest”.
Lees hier onze schriftelijke vragen