Bewonersorganisaties zijn prachtige initiatieven, vindt ook Hart voor Den Haag raadslid Carlos Martinez van Andel. Toch ontbreekt vaak de waardering en het respect voor deze organisaties vanuit de gemeente. Dat moet anders vindt Martinez van Andel. Hij was zelf vier jaar lang voorzitter van Wijkberaad Mariahoeve en weet dus hoe de zaken verlopen.


Bewonersorganisaties zijn van onschatbare waarde”, aldus het Haagse raadslid. In elke Haagse wijk zit wel een bewonersorganisatie. Deze bestaan uit vrijwilligers die met veel passie en liefde hun tijd en energie steken de belangen van hun wijk en medebewoners daarbij betrekken. Daarmee proberen zij de participatie van hun wijkbewoners te bevorderen en de sociale cohesie te verbeteren. Met de manier waarop Hart voor Den Haag politiek bedrijft, zijn deze partijen een goudmijn aan informatie. Om dit te koesteren dient Martinez van Andel tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 januari drie moties in.


Usual suspects

De eerste motie roept de gemeente Den Haag op te stoppen met het gebruik van de term “usual suspects”. De gemeente hanteert deze term wanneer het wil aangeven dat het vaak dezelfde mensen zijn die komen opdagen bij bijeenkomsten of komen inspreken in de gemeenteraad. Martinez van Andel stelt dat de term als kwetsend wordt ervaren en dat er niets mis is met usual suspects. Martinez van Andel: “Als je je vrije tijd steekt in het opkomen voor de belangen van je wijk en haar bewoners, dat ook nog eens geheel op vrijwillige basis doet en je je daarin ook nog moet schikken in de spelregels die de gemeente oplegt past het alles behalve deze mensen weg te zetten als “usual suspects”. Daar moet de gemeente mee stoppen”.
Convenant

In 2020 kwam vanuit de bewonersorganisaties de behoefte aan duidelijke afspraken met de gemeente Den Haag, maar ook de vraag om meer ondersteuning bij hun werkzaamheden. Tijdens online-sessies ontstond toen het idee te gaan werken met een zogenaamd convenant. De uiteindelijke uitwerking ervan schoot echter bij veel bewonersorganisaties in het verkeerde keelgat. Martinez van Andel: “Van verschillende bewonersorganisaties vernam ik dat de gemeente het convenant gebruikte als pressiemiddel voor het verkrijgen van basissubsidie. En dat was natuurlijk niet de afspraak. Van de totaal 50 bewonersorganisaties hebben ongeveer 30 het convenant getekend, al dan niet onder druk. Omdat dat niet de afspraak was heb ik vorig jaar een motie ingediend om daarmee te stoppen. Die motie werd zo goed als unaniem aangenomen”.


Inspiratiebijeenkomst

17 april vindt er in Amare een tweede inspiratiebijeenkomst plaats waar de bewonersorganisaties samenkomen en ervaringen met elkaar uitwisselen. Martinez van Andel stond als voorzitter van Wijkberaad Mariahoeve aan de wieg van de eerste inspiratiebijeenkomst die plaatsvond op 31 maart 2022 in het Korenhuis. Ook tijdens deze bijeenkomst werd al gesproken over het convenant. Het Hart voor Den Haag-raadslid voegt eraan toe de er tijdens deze bijeenkomst in principeovereenkomst was bereikt over de inzet van het convenant. Martinez van Andel: “Helaas is er daarna bij de vertaling door de ambtenaren op het stadhuis het nodige misgegaan. En dat dient hersteld te worden”.