Volgens berichten vanuit de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) wordt er voor miljoenen gefraudeerd over de ruggen van mensen die afhankelijk zijn voor de ondersteuning vanuit de WMO. Denk hierbij aan thuiszorg, zowel medisch als huishoudelijk, maar ook aan dagbesteding.

Al eerder heeft de grootste oppositiepartij in Den Haag vragen gesteld over de PGB-zorgaanbieders met een strafblad, maar toen wilde het college hier geen duidelijk antwoord op geven “omdat er uit het destijds gepubliceerd nieuwsbericht niet duidelijk was of er wel misbruik van Haagse burgers was gemaakt”. Tevens was het college van mening dat een PGB aanbieder met een strafblad, “gewoon weer aan de slag mag” en zag niets in onze argumenten dat deze louche criminele katten wel heel dicht op het spek gebonden werden.” (RIS315433)

De antwoorden op de destijds door raadslid Rita Verdonk gestelde vragen, vond Hart voor Den Haag al mager, maar na de berichten over de miljoenenfraude in de Telegraaf van 21 maart 2024, wil Hart voor Den Haag toch echt duidelijkheid hebben voor hoeveel er gefraudeerd wordt en ook hoeveel inwoners in onze stad hiervan de dupe zijn geworden.

Van Stuijvenberg: “Er wordt zorg beloofd aan mensen die dit keihard nodig hebben en er is dus nauwelijks controle OF deze mensen die zorg wel krijgen, OF ze geholpen worden en hoeveel geld dit onze gemeente daadwerkelijk kost. Iemand in nood helpen is perfect en daar staat onze fractie geheel achter, maar criminele zakkenvullers over de rug van deze veelal mensen met dementie of een geestelijke beperking, die het zelf niet goed kunnen controleren, moeten keihard aangepakt worden. Onze fractie wil van het college in detail weten hoeveel er daadwerkelijk aan PGB’s uitgekeerd wordt, hoeveel geld er hiervan bij deze criminelen terecht komt en als laatste en zeker belangrijkste: hoeveel mensen zijn in onze gemeente hiervan de dupe geworden en wat wordt er gedaan om deze mensen in nood goede en betrouwbare hulp te bieden en dit ten onrechte uitgekeerde geld terug te vorderen”?

Van Stuijvenberg meldt verder dat er eerder gevraagd is of er vanuit de gemeente Den Haag een lijst van betrouwbare zorgaanbieders, duidelijk zichtbaar op de website van de gemeente geplaatst kan worden. Nu kan deze lijst alleen via onduidelijke zoekfuncties gevonden worden en zeker met het bericht over deze fraude, moet dat met grote spoed geregeld worden.

Tot slot, achter de fraude met de cadeaukaarten voor vrijwilligers schijnen ook criminele bendes te zitten. De gemeente doet hier al bijna 7 maanden onderzoek naar. Rita Verdonk: “De urgentie om te organiseren dat zorggeld terecht komt bij mensen die zorg nodig hebben, lijkt te ontbreken”.

Raadsleden Rita Verdonk en fractieleider Richard de Mos van Hart voor Den Haag zullen over deze kwestie schriftelijke vragen aan het college gaan stellen.