Ralf Sluijs: “Zet in op liefde voor- en kennis van de stad”

D66 wethouder Bruines wil actiefinzetten op meer medewerkers met een niet westerse achtergrond. Ze heeft daarvoor zelfs een quotum van 22% gesteld.Hart voor Den Haag vindt dit ‘doorgeslagen waanzin’ en pleit juist voor meer ambtenaren die in Den Haag wonen. ‘Mensen die de stad aanvoelen en zowel de lusten als de lasten van beslissingen voelen.’

De grootste partij maakt gehakt van de brief ‘modern werkgeverschap’ van de D66 wethouder. “De focus van het personeelsbeleid wordt gelegd op diversiteit en inclusie”, valt er te lezen in de plannen. “Na ruim 3,5 jaar raadslidmaatschap dacht ik alles wel zo’n beetje gezien te hebben maar toen moest deze inclusieve pennenvrucht nog komen. Ik krijg hier echt rode vlekken van in m’n nek”, zegt raadslid Ralf Sluijs die de indruk kreeg dat Bruines verder gewerkt heeft in een openstaand documenten van voorganger en tegenwoordig minister Ingrid van Engelshoven. “Die dreigde ooit zelfs onderwijsinstellingen de subsidie af te pakken als ze niet zouden voldoen aan haar beeld van ‘diversiteit en inclusie’. De klap van de molenwiek was bij mevrouw Van Engelshoven zelfs zo hard aangekomen, dat ze ook stereotyperend speelgoed uit de handel wilde nemen. Knettergek”, zegt Sluijs.

Beoordelen op talent

Hart voor Den Haag stelt dat mensen altijd beoordeelt moeten worden op basis van talent. “En niet op basis van hun leeftijd, huidskleur, achtergrond, op wat ze in hun broek hebben of met wie ze in bed liggen”, zegt Sluijs die mordicus tegen quota is om meer medewerkers met een diverse achtergrond op het stadhuis aan de slag te krijgen. “Minimaal 22% medewerkers met een niet westerse achtergrond in de functies vanaf schaal 9”, schrijft Bruines aan de raad. “Waanzin! Blijkbaar denkt het stadsbestuur dat dat deze mensen niet boven komen drijven als ze de kwaliteiten hebben om een bepaalde functie te kunnen vervullen. Ik vind dat nogal grievend. Zo wil je toch niet aan een baan komen?”, aldus Sluijs die constateert dat het stadsbestuur ook lijnrecht ingaat tegen haar eigen beleid.

Voorkeur aan Hagenaar of Hagenees

“Toen wij ooit voorstelden om bij gelijke geschiktheid een kandidaat te kiezen die woonachtig is in Den Haag, was het huis te klein”, zegt Sluijs die toen als antwoord kreeg dat de gemeente ‘niemand beoordeelt op afkomst, geloof, woonplaats etc.’. Nu die lijn losgelaten is wil Hart voor Den Haag dat er een actieve inzet komt op ambtenaren die woonachtig zijn in onze stad. Bij gelijke geschiktheid, moet een Hagenaar of Hagenees de voorkeur krijgen. “Als het stadsbestuur nou daar net zo hard mee aan de slag gaat, dan krijgen we een ambtenarenapparaat wat gevoel heeft bij- en kennis van de stad”, zegt Sluijs. “Dan maakt het verder ook helemaal niet uit wat je achtergrond, geloof, leeftijd of seksuele voorkeur is. Hoe inclusief wil je het hebben?”, besluit het raadslid.
Hart voor Den Haag dient vandaag een motie in tijdens de raadsvergadering.