Arjen Dubbelaar: ‘Geef de wijk Leyenburg meer aandacht. De jongeren in Leyenburg hebben voorzieningen nodig! 

Het ombudsteam in Escamp van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is op wijkschouw geweest bij winkelcentrum Leyenburg in samenwerking met leden het Wijkberaad Leyenburg, leden van de winkeliersvereniging en van het buurtpreventieteam Leyenburg (BPT). Ruim drie weken geleden kwamen er veel voorstellen en verbeterpunten voor de wijk ter sprake. 

Monique van Stuijvenberg: “Ook in winkelcentrum Leyenburg zijn er verbeterpunten. In de fietsenrekken bij de Jumbo worden fietsen neergegooid, hier zijn fietsnietjes beter op zijn plaats. Ook zijn er wensen voor borden met een verbod op het voeren van dieren. Er zijn al ratten gesignaleerd. Meer handhaving is een grote wens, ook omdat er vaak alcohol genuttigd wordt. Een verbod zou men hier toejuichen”. 

Over het algemeen valt het met de overlast in dit winkelcentrum relatief mee. Net als in de hele stad is ook zwerfafval in het winkelcentrum een probleem. Binnenkort wacht het winkelcentrum een grote verbouwing, na 50 jaar succesvol draaien. Het winkelcentrum is goed toegankelijk voor mensen met een beperking en heeft daar zelfs al een prijs voor gewonnen!

Jeugd-voorzieningen

Grote zorg voor het BPT is de jeugd of beter gezegd, het gebrek aan bijvoorbeeld hangplekken voor de jeugd. BPT is zelf in gesprek met enkele jongeren en jongerenwerkers van stichting Mooi en een hele grote wens is een eigen plek, waarbij gedacht wordt aan portocabins met toezicht vanuit BPT en stichting Mooi. Ook de wijkagent is zeer enthousiast over dit idee en de hoop gaat uit naar een pilot waardoor men kan bewijzen dat dit echt werkt en de overlast van jongeren op straat teruggedrongen kan worden.

De wijk wordt omgeven door enkele doorgaande wegen, zoals de Volendamlaan waar helaas al ernstige ongelukken hebben plaatsgevonden. Heel graag ziet men snelheidscamera’s of matrixborden. Een goede aanduiding van een oversteekplaats zou ook al helpen om de automobilisten erop te wijzen dat hier veel voetgangers oversteken. Ook wordt er vaak fout geparkeerd zoals op de hoeken van de straten, wat dan weer overlast geeft voor mensen met een beperking of met een kinderwagen omdat de aflopende stoepen geblokkeerd worden. Een echt naar punt bevindt zich op de Soestdijksekade. Voor fietsers die vanaf de Escamplaan af willen slaan, ontbreekt het fietspad, dat is een meter of 50 verderop pas aangelegd. Fietsers, scooters en brommers rijden daardoor over de stoep, wat levensgevaarlijke situaties geeft voor bewoners van de woningen aan dit stukje kade.

De hele wijk zucht onder de overlast van zwerfafval, de bijplaatsingen bij de orac’s, hondenpoep en slecht bijgehouden groenvoorzieningen. Daarnaast hebben de bewoners van de Veenendaalkade ook nog last van zwervers die in veelal wrakken van bootjes slapen. Buiten dat deze wrakken geen gezicht zijn, geeft dit de bewoners ook nog een zeer onveilig gevoel.

Raadslid Arjen Dubbelaar, verantwoordelijk voor stadsdeel Escamp bij Hart voor Den Haag, stelt namens zijn partijgenoten 21 schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen