Ralf Sluijs: “Het is nu letterlijk een loterij waardoor investeringen in rook opgaan”

Klanten lopen weg met Kip van de Kok, de kraam met gegrilde kip van Sjon de Kok, op de hoek van de Houtrustweg en Nieboerweg op Duindorp. Maar volgend jaar loopt zijn 5-jarige standplaatsvergunning af en wordt ook deze plek opnieuw verloot door de gemeente. “Ik moet maar hopen dat ik de plek dan weer toegewezen krijgt”, zegt De Kok in De Telegraaf.

Niet alleen De Kok baalt van het beleid, maar dit geldt ook voor zijn collega’s. “Ik heb vijf jaar lang geïnvesteerd in het opbouwen van een klantenbestand en nu pluk ik daar iedere dinsdag de vruchten van. Maak daarom onderscheid in standplaatsen, bijvoorbeeld door plekken te verloten voor drie maanden of een jaar, maar ook vaste plekken te maken.”Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag trekt aan de bel. “Er wordt generiek beleid over de stad uitgestort, maar waarom geen maatwerk toepassen? Een ondernemer die echt iets toevoegt aan een buurt en al jaren bewezen succes heeft, moet een streepje voor krijgen. Door deze loterij gaan investeringen in rook op”, vindt het raadslid.

Standaard antwoord

De Kok voelt zich niet gehoord door de gemeente. “Ik krijg steeds een standaard antwoord terug: volgend jaar is er weer een nieuwe loterij, houd de site in de gaten. Maar buurtbewoners willen graag dat ik blijf en vragen zelfs om een dag extra. Ik ben een aanwinst voor de buurt.” Klanten lopen af en aan bij de kipgrillwagen. “De beste kip die ik ooit heb geproefd”, zegt een van hen. “Ga nou eens luisteren naar deze mensen en de ondernemers”, zegt Sluijs. “Na vijf jaar heb je alle recht op een vaste plek, maar het stadhuis lijkt doof te zijn voor deze geluiden”, aldus het raadslid dat schriftelijke vragen stelt aan het college.

Lees hier onze schriftelijke vragen