Nino Davituliani: ‘Stadsbestuur moet klachten van bewoners wel serieus nemen!’

Hart voor Den Haag begrijpt de bewoners in de Vogelwijk die klagen over geluid- en lichtoverlast door de twee padelbanen aan de Laan van Poot. Ook de bewoners in Benoordenhout, die zeer bezorgd zijn over de te verwachten overlast vanwege de recent verleende vergunning voor de aanleg van zes padelbanen op tennispark WW, kunnen op begrip rekenen van de grootste partij die pleit voor maatwerk.

Hart voor Den Haag raadslid Nino Davituliani: “Padel is een fantastische sport die terecht grote populariteit geniet en de snelstgroeiende sport is, ook in Den Haag. Het is echter wel van belang om oog te hebben voor de praktijk. Ervaring in binnen- en buitenland leert namelijk dat de onuitstaanbare overlast voor conflictsituaties tussen gemeenten en diens inwoners zorgt, het is dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat het stadsbestuur ervoor kiest om padel in woonwijken te faciliteren”. Naast de bezwaren die over de geluids- en lichtoverlast leven, zijn er ook zorgen onder bewoners van Benoordenhout die een beschermd stadsgezicht is, over de aantasting van de natuur. Volgens Davituliani is hier sprake van ‘onbehoorlijk bestuur’. “Het college ontwijkt het advies van de Monumenten- en Welstandscommissie door hier niet naar te vragen. Dit is al de zoveelste goocheltruc!”, aldus Davituliani.

Richtlijnen naleven

De grootste partij wijst erop dat de Nederlandse Stichting Geluidsoverlast het probleem van de geluidsoverlast onderkent en de nieuwe landelijke richtlijnen deelt met de VNG en Omgevingsdiensten. Davituliani: “Volgens het rapport is het essentieel om maatwerk- en een geluidsonderzoek uit te voeren alvorens de padelbanen aan te leggen. Wat Hart voor Den Haag betreft vraagt dit om nieuw beleid en toetsing van vergeven vergunningen”. Volgens haar worden de negatieve aspecten voor omwonenden door het stadsbestuur niet meegewogen. Davituliani, “Voor nieuwe padelbanen is een omgevingsvergunning vereist, echter gaan de omgevingsdiensten uit van een gedateerde richtlijn waarin staat dat minimale afstand tussen een padelbaan en woongebouw 50 meter moet zijn. Daarbij wordt padel ten onrechte als een vorm van tennis gezien. De nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder wijzen uit dat padel aanzienlijk meer decibellen produceert. Het nieuwe advies is dan ook om 200 meter afstand tussen de woningen en padelbanen te hanteren”. Het raadslid vraagt het stadsbestuur dan ook aan om deze richtlijnen in acht te nemen en vraagt met klem om nieuwe toetsing van de vergeven vergunningen.

Soepzootje

Davituliani stelt dat publieke belangen niet worden betrokken bij het beleid, daarnaast vindt ze dat het stadsbestuur er ‘een soepzootje van maakt’ door een wethouderswissel op dit dossier. “Bewoners zien door de bomen het bos niet meer en voelen zich niet serieus genomen”, voegt ze eraan toe. Ze verwijst naar de online bijeenkomsten die de wethouder Sport met de betrokkenen in Vogelwijk en Benoordenhout heeft gehouden en ineens uit de lucht was om vervolgens door wethouder Mulder van Ruimte en Stadsontwikkeling te worden vervangen.

Hart voor Den Haag dient woensdag 9 februari aanstaande een motie in waarin ze vraagt om, conform de nieuwe richtlijnen van de NSG, op het gebied van padel sport een nieuw beleid te ontwikkelen en pas op de plaats te maken met de aanleg van de (nieuwe) padelbanen.