Raadsleden De Blok en Sluijs: “Bescherm huurders tegen Corona-malaise en kort de huren voor ondernemers in crisistijd”

De Minister van Milieu en Wonen, verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen kwamen vorige week overeen om voorlopig geen huisuitzettingen meer te laten plaatsvinden. Daarbij maakt een spoedwet het mogelijk om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Ook zullen verhuurders geen incassokosten doorberekenen aan huurders. Hart voor Den Haag/Groep de Mos pleit voor aanvullende maatregelen om Haagse huurders en winkeliers nog beter te beschermen en te helpen in deze crisistijd.

Raadslid William de Blok pleit bijvoorbeeld voor het toepassen van maatwerk voor huurders die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen. “Goed dat er in ieder geval geen huisuitzettingen zullen plaatsvinden en water bijvoorbeeld niet wordt afgesloten, maar daarmee zijn alle problemen natuurlijk nog niet opgelost. Roep huurders met financiële problemen op om contact op te nemen met hun woningcorporatie om per situatie te bekijken of er een betalingsregeling mogelijk is zodra er financiële problemen (dreigen te ontstaan”, zegt De Blok. Voorwaarde is wat de partij betreft wel dat de huurder bereid is om hulp te accepteren van maatschappelijke dienstverleners: “De maatregelen van het kabinet in combinatie met het maatwerk dat corporaties kunnen leveren, zouden gedupeerde huurders hopelijk door deze moeilijke tijd heen moeten kunnen slepen”, aldus De Blok.

Bevries huren winkels

Raadslid Ralf Sluijs springt namens de grootste partij van Den Haag in de bres voor de huurders van winkels, horecapanden en bedrijfsgebouwen die door de crisis in de problemen zitten. Sluijs: “Allereerst doen we een dringend beroep op alle verhuurders van bedrijfspanden om zo coulant mogelijk om te gaan met ondernemers die door deze crisis keihard getroffen worden. Bevries indien mogelijk de huur of geef korting, zolang ze gedwongen gesloten zijn en geef ze daarmee de kans om na de misère levensvatbaar door te gaan. Uitstel van betaling is voor veel ondernemers te weinig. Wij voorzien echt een golf van faillissementen en een enorm verlies van banen. Dat zou desastreus zijn dus alle coulance is welkom”. Hij wil van het college weten welke stappen zij zetten om de huurders van bedrijfspanden te helpen: “Deze mensen hebben slapeloze nachten van de huur die als een molensteen om de nek hangt. Het stadsbestuur moet het voortouw nemen in gesprekken met de verhuurders, zowel publiek als privaat, om onze ondernemers zo goed mogelijk te helpen”.

Hart voor Den Haag legt de vragen neer in de gemeenteraadsvergadering van 9 april aanstaande.