Raadslid Dubbelaar: ‘Hiermee kunnen gezochte zware criminelen zo effectief mogelijk aangepakt worden!’

Op 6 juli 2021 werd na de aanslag op Peter R. de Vries snel duidelijk dat de verdachten aangehouden konden worden door ANPR camera’s (1). Dergelijke camera’s lezen kentekens van auto’s die onder de camera’s op snelwegen of langs flitspalen rijden. Zodra er een camera het kenteken registreert, krijgt de politie direct een melding. Twee jaar geleden vroeg de grootste politieke partij in de gemeenteraad van de Hofstad om een koppeling met gemeentelijke camera’s (2) en het delen van kentekengegevens met de politie. Het stadsbestuur wilde toen eerst de uitkomsten van een proef in Amsterdam afwachten.

Raadslid Arjen Dubbelaar: “De aanleiding is bijzonder tragisch, wel fijn om te concluderen dat het systeem zo goed werkt. In Den Haag hangen allerlei soorten camera’s in bezit van de gemeente (3). Denk hierbij aan camera’s voor de controle voor de milieuzone. In Den Haag rijden ook scanauto’s die controleren of autobezitters betaald hebben voor het parkeren. Deze kentekengegevens kunnen we ook delen met de politie. Deze kentekens worden toch al geregistreerd, laten we ze dan ook gelijk positief inzetten in het bestrijden van de zware criminaliteit”.

Gemeentelijke camerasystemen

Vorig jaar werd bekend dat het politie en justitie steeds vaker lukt om verdachten op te sporen door het scannen van kentekengegevens met camera’s langs de snelwegen. Dankzij cameragegevens kan worden vastgesteld of een voertuig op een bepaald moment op een locatie is geweest. In 2020 werd de inzet van camera’s die kentekens registeren ook uitgebreid naar provinciale wegen. Hart voor Den / Groep de Mos vraagt nu om uitbreiding naar gemeentelijke camerasystemen in Den Haag.

“Waar nieuwe technieken de veiligheid kunnen verbeteren, is Groep de Mos vóór maximale inzet daarvan. Autodiefstallen, ramkraken, woninginbraken, hiermee kunnen allerlei verdachten sneller worden aangehouden. Door de hele stad hangen camera’s. Bij zware criminaliteit wordt veelal een auto gebruikt. Als zo’n auto door een gemeentelijk systeem gesignaleerd wordt en deze koppeling is gerealiseerd, dan krijgt de politie hiervan direct een melding. Dat klinkt als toekomstmuziek, na die vreselijke aanslag op journalist Peter R. de Vries werd keihard duidelijk dat het wel werkt”, aldus Hart voor Den Haag-raadslid Dubbelaar.

De lokale politieke partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos stelt schriftelijke vragen over de koppeling van gemeentelijke camerasystemen aan het ANPR systeem van de politie.

Lees hier onze schriftelijke vragen