Raadsleden pleiten voor invoeren zwarte lijst en gebiedsverboden

Afgelopen weekend was het weer raak in het Haagse amateurvoetbal, een een jeugdwedstrijd tussen teams van voetbalclubs HBS en ESDO is ernstig uit de hand gelopen. (1) Met wapenstokken en honden moest de politie uiteindelijk in actie komen. Naast de spelers zochten ook veel toeschouwers de confrontatie met de politie. Volgens de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, Hart voor Den Haag, is het hoog tijd voor keiharde maatregelen voor raddraaiers die de sport verzieken.

“We gaan er vanuit dat de clubs waarvan trainers, begeleiders en fans zich hebben misdragen, meteen overgaan tot het royeren van deze mensen als lid van hun vereniging,” aldus de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Coen Bom. “Wij willen verder dat deze agressievelingen nergens anders meer binnen het Haagse amateurvoetbal aan de slag kunnen of langs de lijn te vinden zijn. Door de invoering van een zwarte lijst voor spelers en trainers die geweld of ander wangedrag vertonen, kunnen we de Haagse sport gezellig houden zodat de goedwillende sportievelingen niet langer lijden onder kwaadwillend tuig. Ook moeten relschoppers steevast worden getrakteerd op gebiedsverboden, hetgeen door de Voetbalwet mogelijk is gemaakt. Op sportvelden zijn deze etters ongewenst. Pas na het volgen een opgelegde gedragscursus kan dat verbod op aanwezigheid bij sportvelden worden opgeheven.”

Andere onorthodoxe maatregelen

Ook pleit de partij voor andere onorthodoxe maatregelen voor diegene die het Haagse amateurvoetbal kapot maken. “Men moet dan denken aan het afpakken van gemeentelijke voorzieningen zoals de Ooievaarspas of parkeervergunningen,” aldus beide raadsleden.

Coen Bom heeft inmiddels een rondvraag aangevraagd in de gemeenteraad.

(1) https://nos.nl/l/2522812