School ‘dropouts’ moeten een maatschappelijke dienstplicht gaan vervullen. Hart voor Den Haag/Groep de Mos pleit hiervoor in navolging van de gemeente Rotterdam. De grootste partij in de Haagse gemeenteraad vindt dat jongeren, die niet verder willen leren of aan het werk willen gaan, op z’n minst een tijdelijke tegenprestatie moeten leveren aan de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen bij een organisatie die het maatschappelijk belang dient. De bedoeling is dat die organisatie de jongeren helpt en nieuwe dingen bijbrengt. Jongeren doen hierdoor werkervaring op en kunnen hun horizon verbreden.

Raadslid Nino Davituliani: “Jongeren die wel terug naar school gaan of aan het werk willen, moeten de nodige ondersteuning krijgen. Indien een jongere niet wil leren of werken, moet er een aanbod voor een maatschappelijke diensttijd worden gedaan. Maar er moet wat mij betreft ook stevig opgetreden worden tegen mensen die echt niet willen, bijvoorbeeld door ouders verantwoordelijk te maken, en als gemeente de zoekplicht en arbeidsplicht in de bijstand te gaan handhaven. Zodat jongeren onder de 27 – en soms zelfs onder de 21 – jaar geactiveerd worden om wat van hun leven te gaan maken. Dat is voor iedereen goed en het probleem is de ‘harde kern’, die moeten we gerichter betrekken en bij onwil aanpakken.”

Bijna drie procent van de Haagse jongeren verlaat school vroegtijdig. De landelijke cijfers liggen zelfs nog hoger. Het is hoe dan ook van groot belang schooluitval aan te pakken. Niet alleen voor de jeugdige zelf is het voortijdig verlaten van school erg nadelig, maar ook voor de samenleving. Jongeren zonder startkwalificatie vinden minder vaak aansluiting op de arbeidsmarkt en lopen een veel groter risico om bij criminele activiteiten betrokken te raken.  Volgens het raadslid biedt een maatschappelijke dienstplicht kansen voor veel van deze jongeren in onze samenleving: “Het is essentieel dat deze jongeren leren iets terug te doen voor de maatschappij waarin ze leven. Daarnaast kunnen ze tijdig ontdekken of ze een specifieke richting leuk vinden en voelen ze zich minder nutteloos, omdat ze een doel nastreven en mensen om zich heen hebben.”

Den Haag Zuid West
Hart voor Den Haag vraagt daarnaast aansluiting voor dit project bij het programma om Den Haag Zuid West een boost te geven. Zuidwest heeft al jaren te maken met veel armoede, werkloosheid en sociale problemen. Veel bewoners hebben een bijstandsuitkering en twee derde van de huizen is een sociale huurwoning.

Lees hier onze schriftelijke vragen