De Mos en Dubbelaar: “Volop kansen op gebied van werkgelegenheid, recreatie en sport!”

De Vlietzoom is het gebied tussen de A4 en de Vliet en loopt van Rijswijk tot en met Leidschendam. In het gebied zijn diverse sportvelden en -verenigingen gevestigd en de zone is rijk aan cultuur-historische plekken en buitenplaatsen. Even verderop ligt bedrijventerrein Westvlietweg, dat met spoed aandacht nodig heeft. Ook moet er naar een oplossing worden gezocht voor niet passende activiteiten en overlast veroorzakende activiteiten, zoals zware logistiek als ook de in verval geraakte verommelde stukken grond.

“Met de enorme toename van het aantal woningen in de Binckhorst en het CID is de Vlietzoom een zeer belangrijke schakel waar de inwoners kunnen werken, sporten, leren, ontspannen, recreëren en genieten van de binnenstedelijke Vecht omgeving. Willen we dit gebied verstandig en daadkrachtig inzetten, dan is dé bestuurlijke uitdaging om dit gebied toekomst gericht integraal te ontwikkelen. Dit met respect van alle functies die de Vlietzoom rijk is, deze in samenhang te brengen en te versterken,” aldus de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar, die het Vlietzonegebied willen uitbreiden met de GAVI-kavel en de Plas van Reef.

Economische kansen, uitbreiding Drievliet

Op dit moment is het bedrijventerrein Westvlietweg een verrommelt gebied. Voor zwaar (vracht)verkeer is deze zone via de smalle en gevaarlijke Westvlietweg nauwelijks goed te bereiken.

“Met een integrale gebiedsvisie zouden we het bedrijventerrein geschikt kunnen maken voor meer maakindustrie, start- en scaleups. We kunnen hierbij invulling geven aan verrommelde stukken grond en vervallen bedrijfspanden. De bedrijven die afhankelijk zijn van zwaarder verkeer, zoals Meeuwisse, Omega, RSW en Van de Hoeven, kunnen we uitplaatsen naar de GAVI-kavel, zodat deze bedrijven daar kunnen uitbreiden, hetgeen goed is voor de werkgelegenheid,” aldus De Mos en Dubbelaar, die ook economische kansen zien in het behoud van het Camperpark op de GAVI-kavel en in het uitbreiden van pretpark Drievliet. “Ga met Drievliet in gesprek wat er nodig is om dit pretpark, een toeristentrekker voor de stad, uit te breiden.”  

Binnenstedelijk Vechtgebied

De Vlietzone is een bijzonder gebied waar cultuur, geschiedenis, groen en water samenkomen op een paar vierkante kilometer.

“Het gebied heeft de potentie van een binnenstedelijke Vechtstreek, met tal van buitenplaatsen, zoals de Buitenplaatsen Dorrepaal, Zeerust en Vredenoord. Probeer dit stuk van de Vlietzone geschikter te maken voor recreatie, onder andere door veilige fietspaden, aanlegsteigers voor boten, meer horeca, een betere toegankelijkheid van de buitenplaatsen en het beter benutten van de cultuur-historische waarde van het gebied,” aldus De Mos en Dubbelaar.

Sportgebied

Met alle ontwikkelingen in onder andere de Binckhorst en bij Laan van NOI, zullen we de komende jaren tienduizenden extra inwoners in onze regio verwelkomen.

De Mos en Dubbelaar: “Die mensen willen ook ergens voetballen, cricketen, rugbyen, hockeyen en golfen. Ruimte voor buitensport en -recreatie wordt schaarser én harder nodig. De Vlietzoom, met daarin al 12 gevestigde sportverenigingen, kan daarin voorzien, maar dan moeten we wél nadenken over hoe we dit gebied zo optimaal mogelijk gaan benutten om in de groeibehoeften te kunnen voorzien. Sportverenigingen kampen nu met enorme wachtlijsten, een voorbeeld hiervan is de Haagse Golfvereniging Leeuwenbergh, die wegens capaciteitsproblemen een wachtlijst heeft.”

Plas van Reef

Tenslotte wil Hart voor Den Haag de ontwikkeling van de aan de GAVI-kavel grenzende Plas van Reef toevoegen aan de integrale gebiedsvisie van het Vlietzonegebied.

“Er liggen plannen om dit gebied te verrijken met 1500 woningen, meer groen en het verbeteren van de ecologische verbindingszone aldaar,” aldus De Mos en Dubbelaar, die stellen dat regionale samenwerking en een gezamenlijke visie hard nodig zijn. “Wel een uitdaging want het ene stukje land hoort bij gemeente Den Haag, de wijk ernaast is van Leidschendam-Voorburg en iets verderop sta je weer in Den Haag. Daarom is samenwerking belangrijk. Ook met de provincie, het Rijk en het waterschap.