Raadslid William de Blok: “Realisatie voorzieningen en bouwplannen moeten hand in hand gaan

 Onlangs heeft het college een besluit genomen over Haagse Referentienormen maatschappelijke voorzieningen (Ris 307513). Deze normen spelen een cruciale rol in de vaststelling van de Structuurvisie Central Innovation District(CID) en de in dat kader door raadsleden en wijkorganisaties geuite zorgen over het gebrek aan voorzieningen. Omdat de voorzieningen (of het gebrek daaraan) in de Structuurvisie CID een grote zorg zijn van de 8 wijken in het CID, heeft de werkgroep Leeft in Bezuidenhout de taak op zich genomen om deze referentienormen onder de loep te nemen. Op 14 punten is een vergelijking gemaakt met de normen in de ander G4 gemeenten. Wat blijkt? Den Haag is het buitenbeentje binnen de G4 door op vrijwel alle punten laag of relatief laag te scoren. Afwijkingen van 25 tot 100% zijn geen uitzondering. Het ambitieniveau van de gemeente Den Haag voor de komende jaren, of beter gezegd het gebrek daaraan, dat hieruit spreekt steekt schril af tegen de andere steden van de G4. In de bespreking hiervan in de raadscommissie ontstond onduidelijkheid over hoe en in welke fase van het planproces de normen te hanteren, hierop gaf het college aannog met aangepaste stukken te komen. In de afgelopen gemeenteraadsvergadering konden partijen voorstellen indienen om het karige voorstel van het stadsbestuur te verbeteren.

Voor Raadslid William de Blok van Hart voor Den Haag is één uitgangspunt glashelder, de realisatie van voorzieningen en bouwplannen dienen hand in hand met elkaar te gaan. De Blok legt uit: “

In de Binckhorst bijvoorbeeld is de volgordelijkheid nu dat bouwplannen worden gerealiseerd en voorzieningen later worden ingetekend, als daar nog ruimte voor is. Dit terwijl verschillende variabelen van een gebiedsontwikkeling al bekend zijn. De norm van 30% sociale huur en het aantal woningen bijvoorbeeld. Er is dus op voorhand al in grote mate bekend hoeveel en wat voor type huishoudens in een gebied gaan wonen. Met die kennis moet voor wat betreft de realisatie van voorzieningen in een gebied al rekening worden gehouden. Zo gaan de realisatie van voorzieningen en bouwplannen hand in hand.” De Blok diende hiertoe een motie in de afgelopen gemeenteraadsvergadering. Tot groot genoegen van De Blok werd de motie aangenomen. “Met de uitvoering van de aangenomen motie zal al gedurende het planvormingsproces, bijvoorbeeld in het CID, inzichtelijkworden wat voor voorzieningen nodig zijn in een gebied. Vervolgens zal hiervoor ruimte gereserveerd worden. Zo wordt voorkomen dat alle ruimte al aan woningen is vergeven en er geen voorzieningen meer komen,” besluit De Blok.