Rita Verdonk: ‘Help jonge mantelzorgers in plaats van ze te straffen!’

In de Haagse gemeenteraad wordt vandaag gesproken over het ‘Beleidskader Dakloosheid’. De grootste partij in het stadhuis zal hier voorstellen om kinderen die hun ouders mantelzorg verlenen niet langer te straffen.

Rita Verdonk: “Er zijn steeds meer volwassen kinderen die mantelzorg verlenen aan een of twee ouders. Vaak doen ze dat tot aan het overlijden van de ouder. In het slechtste geval worden de kinderen gekort op hun uitkering als de ouder nog leeft en moeten zij na het overlijden van de ouder de woning, waar ze vaak al jaren samen wonen, verlaten. Ze worden dan dus dakloos. Dat is bizar, je zou deze kinderen moeten belonen in plaats van ze dubbel straffen”.

Monique van Stuijvenberg: “Bij Hart voor Den Haag hebben zich ouders gemeld, die weten dat ze binnenkort gaan overlijden en die zich zorgen maken over het feit dat er uithuiszetting dreigt voor hun kind, door wie ze jarenlang zijn verzorgd”.

Beide fractieleden van Hart voor Den Haag zijn van mening dat de wethouder in het beleidsplan moet opnemen dat zij preventieve maatregelen gaat treffen om deze situatie te voorkomen. Ze moet deze groep juist steunen in plaats van straffen.