Raadslid Dubbelaar: ‘Den Haag is kampioen autobranden en heeft Rotterdam verslagen, het is een epidemie die moet stoppen!’

Uit gegevens van de website Alarmeringen.nl blijkt dat het aantal Haagse autobranden in 2019 is gestegen met ruim dertig procent. (1) Tijdens de jaarwisseling gingen er 33 auto’s in vlammen op, ook in de rest van het jaar worden er in Den Haag grote aantallen autobranden geregistreerd. De woordvoerder veiligheid van de grootste partij in de Haagse gemeenteraad wil een gerichte aanpak om de zorgelijke ontwikkeling te stoppen.

Raadslid Arjen Dubbelaar: “Het is groot leed wat mensen wordt aangedaan. Als je allrisk verzekerd bent, dan krijg je de dagwaarde en bij een WA-verzekering krijg je dus helemaal niks. Doordat het aantal autobranden stijgt in Den Haag, stijgen de kosten van verzekeraars en dus ook de premie om je auto te verzekeren. Naast de schade aan de openbare ruimte en het gevaar voor omwonenden, is het een levensgevaarlijke vorm van vandalisme. Dat de cijfers in Den Haag ruim 30 procent zijn gestegen in een jaar tijd moet alle alarmbellen doen rinkelen. Er moet een gerichte aanpak van autobranden komen!”

In heel Nederland stijgt het aantal autobranden. Het Verbond van Verzekeraars, de brancheorganisatie van schade- en levensverzekeraars, berichte afgelopen zomer dat het aantal autobrandclaims in vijf jaar met 45 procent is toegenomen. (2)

Elektrische auto’s

In het Wateringse Veld stonden op nieuwjaarsdag meerdere auto’s in brand onder een flatgebouw. Tientallen bewoners moesten met hoogwerkers uit hun huis bevrijd worden en dertien mensen moesten in het ziekenhuis behandeld worden. De politie is dringend opzoek naar tips en getuigen om de daders te pakken. Dit weekend stelde waarnemend burgemeester Remkes in de media dat de straf op het in brand steken van auto’s omhoog moet en dat ouders van minderjarige daders moeten opdraaien voor schade. (3) Hart voor Den Haag-raadslid Dubbelaar is het daar helemaal mee eens en wil nog een stap verder om de oorzaak aan te pakken. Ook wil hij geïnformeerd worden over de capaciteit van de Haagse brandweer om (elektrische) auto’s te blussen. (4)

“De politie vermoed brandstichting in het Wateringse Veld. Er zijn dertien mensen in het ziekenhuis beland. Het is misdadig, ik hoop dat alle slachtoffers er weer bovenop komen, dat de dader of daders gepakt gaan worden en dat de veroorzaakte schade verhaald kan worden. Wel heb ik zorgen hoe dit was afgelopen als er één of meerdere elektrische auto’s onder het pand hadden gestaan. Het blussen van een elektrische auto schijnt een uitdaging te zijn voor de brandweer. Ik wil weten of de Haagse brandweer hierop wel goed is voorbereid“, aldus raadslid Arjen Dubbelaar.

Lees hier onze schriftelijke vragen