Fractievoorzitter Dubbelaar: ‘Langs de hele Laan van Wateringse Veld staan tientallen dode bomen. Deze willen wij graag zo snel mogelijk vervangen hebben’

‘Wat is er toch met die bomen aan de Laan van Wateringse Veld aan de hand?’ Vanuit de Haagse woonwijk Wateringse Veld in stadsdeel Escamp krijgt Hart voor Den Haag/Groep de Mos regelmatig deze vraag. Langs de laan staan tientallen dode kastanjebomen. (1) Deze bomen zijn aan de gevolgen van paardenkastanjebloedingsziekte afgestorven. Dubbelaar heeft er eerder aandacht voor gevraagd voor de bomen langs de laan. (2)

Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar: “Het is een treurig gezicht al die dode kastanjes in zo’n prachtige wijk. Naast de dode bomen, zijn er ook heel veel bomen ziek. Een gezonde boom hoort in de zomerperiode vol met groene bladeren te staan. Er zijn nu tientallen bomen met geen enkel blad meer aan de takken en vele bomen hebben al bruine bladeren. Veel bomen zijn ziek of al afgestorven, dus moeten ze vervangen worden voor gezonde exemplaren. Hier ligt een mooie uitdaging voor de gemeente!”

 

Bomenmuseum Wateringse Veld

De wijk Wateringse Veld is een groot ‘bomenmuseum’. Ruim tien jaar geleden werd het Bomenmuseum ontworpen door kunstenaar Herman de Vries en geopend door Ronald Plasterk, toenmalig minister van Cultuur. Bijna elke straat heeft zijn eigen soort boom, in de wijk staan nu zo’n vierhonderd soorten. De collectie is uniek in Nederland, heeft een eigen catalogus (3) en er worden zelfs wandelingen georganiseerd.

“Veel mensen in de wijk zijn trots op het unieke karakter van het Bomenmuseum. Dode en zieke bomen in het museum?! Dit is dus geen reclame voor de wijk en voor Den Haag. Als ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt een beschadiging heeft, dan wordt dit ook gemaakt door het Rijksmuseum. Het college houdt net als ik, ook van gezonde bomen, dus daarom mijn oproep aan het college. Vervang die zieke bomen en houdt deze unieke collectie in stand”, aldus fractievoorzitter Arjen Dubbelaar.

Fractievoorzitter Dubbelaar stelt schriftelijke vragen om aandacht vragen voor de bomen langs de Laan van Wateringse Veld.

Lees hier onze schriftelijke vragen