De grootste partij in de Haagse gemeenteraad Hart voor Den Haag / Groep de Mos wil dat er hard wordt opgetreden tegen het gebruik van de lachgas. De lokale partij pleitte eerder al meerdere malen voor een verbod in de Haagse APV.

Jongeren spelen met hun leven

Omdat lachgas in de medische wereld en in de industrie wordt gebruikt is het door de Europese regelgeving in de vorm van slagroompatronen toelaatbaar. In Den Haag is het gebruik van lachgas als partydrug enorm toegenomen, terwijl steeds meer jonge gebruikers door het gebruik van lachgas letsel overhouden. Hart voor Den Haag raadslid Nino Davituliani: “ Jongeren spelen met hun leven! De gevolgen van ongeconcentreerd en veelvuldig gebruik van lachgas wordt zwaar onderschat. Zeker gecombineerd met grote hoeveelheden alcohol is het levensgevaarlijk! Daarnaast treden er door zuurstoftekort allerlei, voor de gezondheid negatieve verschijnselen op,  zoals: duizeligheid, verwardheid, gevoelloosheid en flauwvallen. Ook veroorzaakt het ernstige overlast en vervuiling in de hele stad.”

De partij wil daarom dat het gebruik van lachgas in de openbare ruimten in de Haagse APV wordt verboden. “Zoals het uit de laatste berichtgeving over lachgasgebruik blijkt, is er een toename van lachgaspatiënten in de Haagse ziekenhuizen. Om deze toename terug te dringen en de politie een middel te kunnen geven om in te grijpen en te handhaven, moet het verbod op gebruik van lachgas in openbare ruimten in de Haagse APV opgenomen worden.” Onder meer met deze vraag wendde Davituliani zich tot het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen