De basisscholen, het speciaal onderwijs en de kinderopvang mogen vanaf 8 februari weer open. Hart voor Den Haag is blij met de heropening van scholen, maar mist een helder beeld van veiligheidsmaatregelen ter bescherming van het onderwijspersoneel, ouders en kinderen. Ook de scholen zelf hebben hier grote vraagtekens over, ze maken zich met name zorgen over de gezondheid van de docenten. 


Ondermaatse ventilatie

Raadslid Nino Davituliani: “De drukte op scholen, leerkrachten die in de risico groep vallen en de ondermaatse ventilatiesystemen zijn ingrediënten voor de mogelijke Corona-brandhaarden op scholen. Er is niet goed nagedacht over de veiligheidsmaatregelen en alternatieve mogelijkheden om de scholen op een veilige manier te heropenen. Dit probleem heeft jarenlang kunnen broeien. Wat ons betreft zijn de zorgen van de leerkrachten hierbij dan ook volstrekt legitiem.” 
Al geruime tijd vindt Hart voor Den Haag de luchtkwaliteit op scholen erg belangrijk. De partij heeft meerdere malen het college opgeroepen om de schoolgebouwen met slechtwerkende ventilatiesystemen met hoge urgentie aan te pakken. Davituliani: “We weten dat er nog heel veel schoolgebouwen in Nederland, waaronder Den Haag, niet voldoen aan de ventilatie-eisen van het RIVM. We vinden het onverantwoord dat scholen zonder aanvullende maatregelen opengaan.”
Ook vindt de partij het zeer kwalijk dat voor de leerkrachten die in de risico groepen vallen, in de praktijk niet één extra veiligheidsmaatregel wordt genomen. Derhalve wil Davituliani harde toezeggingen van het college over de inzet van sneltesten op scholen, snelle vaccinatie en FFP2 mondmaskers voor het personeel dat hier op vrijwillige basis prijs op stelt. En dus niet gewone mondmaskers louter voor leerkrachten van groep 7 en 8 omdat volgens het kabinet alleen de kinderen van groep 7 en 8 voor de overdraagbaarheid van het virus kunnen zorgen. Davituliani heeft dit onderwerp voor de vergadering van de commissie Samenleving van donderdagmiddag 4 februari geagendeerd.