Ralf Sluijs: “Beeldbepalende Haagse (familie)bedrijven dreigen uit het straatbeeld te verdwijnen.”

Bestaat de bijna zeventig jaar oude bloemenkiosk van Patricia Tuynman bij het Zuiderpark straks nog wel? Daar twijfelen zij en haar man ernstig aan, nu hun vergunning is veranderd zo meldt AD Haagsche Courant. Zij zijn niet de enigen die hier tegenaan lopen. Eerder dreigde de kipverkoper op Duindorp zijn plekje al te verliezen. Hart voor Den Haag zet het kioskenbeleid op de politieke agenda en wil duidelijkheid. 

In november 2021 kwam de gemeente Den Haag mededelen dat de standplaatsvergunning op 1 januari 2022 afliep en dat Tuynman een nieuwe moest aanvragen. Dat zou alleen geen vergunning voor onbepaalde tijd meer worden, maar een tijdelijke, voor vijf jaar. En die vergunning is ‘ambulant’. Dat houdt in dat Tuynman haar plek na elke verkoopdag schoon en leeg moet achterlaten. Tot volgend jaar september hoeft dat nog niet meteen. Vanaf dan gaat de gemeente handhaven. Het gevolg van nieuwe EU-regels: de Europese Unie wil gelijke kansen voor ondernemers, van de rijdende snackbar tot de rollende koffietent, en daarom zijn vergunningen voor vaste plekken en voor onbepaalde tijd passé. De manier waarop de gemeente met dat nieuwe beleid is omgegaan, is volgens de bekende bloemenverkopers alles behalve fraai. “Ik heb in 2017 geïnformeerd naar wat het nieuwe beleid voor ons betekende, maar alles was in orde voor mij”, zegt Tuynman in het AD. ‘U hoeft niets te doen, we nemen contact met u op’, staat er in een brief uit 2015 over dat nieuwe beleid. En toen kwam de gemeente dus plots met dat nieuws over die nieuwe vergunning. Het was ombouwen naar een kiosk, óf zo’n ambulante variant. Een kiosk bouwen op de parkeerplekken mag niet en is ook nog eens te duur.

Haagse familiebedrijven

Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag herkent het probleem. “Wij krijgen hier met regelmaat klachten over”, zegt Sluijs die vergelijkbare kwesties aankaartte met de poelier op Duindorp en de bloemenkiosk bij begraafplaats Nieuw Westduin. “Dit is toch geen manier van omgaan met mensen. Het kioskenbeleid rammelt aan alle kanten waardoor we bekende en beeldbepalende Haagse (familie)bedrijven dreigen te verliezen”, zegt Sluijs die de kwestie opnieuw op de politieke agenda plaatst. “Het college moet duidelijkheid geven over waar ze naartoe wil met de Haagse kiosken en ambulante handel. Staan ze vóór deze ondernemers en gaan ze alles op alles zetten worden om de kiosken te behouden? Of blijft Den Haag zich achter Europese regels verschuilen en worden de kioskhouders langzaam maar zeker het straatbeeld uit verdreven? Het moge duidelijk zijn dat Hart voor Den Haag voor het eerste kiest”, zegt Sluijs.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen. 

(Foto Facebook Bloemen kiosk)