Arjen Dubbelaar: ‘Oud & Nieuw moet een feestje zijn en geen onmogelijke opgave voor de politie!’

Veiligheidsexperts en politievakbond ACP vrezen een onrustige periode tot de jaarwisseling en stellen dat het waarschijnlijk te laat is om een onrustige nieuwjaarsnacht te voorkomen (1). De grootste partij in de Haagse gemeenteraad deelt deze zorg. Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft na het schrappen van de vreugdevuren het stadsbestuur opgeroepen om te denken in oplossingen en mogelijkheden (2). Met nog een kleine vier weken voor de jaarwisseling wacht het stadsbestuur nog op de Rijksoverheid.

Hart voor Den Haag-raadslid Dubbelaar: “Wees geen struisvogel ondanks corona! De burgemeester moet met zijn vuist op tafel slaan bij het kabinet. Kom op voor de belangen van onze stad en haar inwoners. Alleen een oproep op het gezonde verstand van inwoners is natuurlijk niet genoeg. Wat gaan we doen om te voorkomen dat de politie en brandweer straks overspoeld wordt met de ellende op straat? Wat gaan we wel toestaan of faciliteren? Hoe zorgen we voor een feestelijke jaarwisseling?”

Te laat
De voorzitter van politievakbond APC heeft in september bij het kabinet aangegeven dat er een plan moest komen voor de jaarwisseling. Gevreesd wordt dat de politie en hulpdiensten straks de problemen op straat mogen oplossen. Vorige week werd bekend dat de vreugdevuren op het strand van Duindorp en Scheveningen, in Laakkwartier en in Escamp dit jaar niet worden toegestaan. Ook is er een verbod op het bezit en het afsteken van vuurwerk. De afgelopen weken ziet de grootste politieke partij in de Haagse gemeenteraad een enorme run op illegaal vuurwerk. 

“Wij zijn heel bezorgd. Het is naïef om te denken dat jongeren straks met een oliebol thuis op de bank gaat zitten. De geschiedenis in onze stad laat zien dat de jaarwisseling een onrustig periode kan zijn. Onze jongeren in de stad horen tot nu toe alleen wat er verboden is. Geen feestjes, geen evenementen, geen vreugdevuren en geen vuurwerk. En er is nul perspectief! Gaat er nog iets georganiseerd of toegestaan worden in onze stad? Gaan we passief afwachten of gaan we dingen regelen? Kleine vreugdevuren op plekken waar dit veilig kan? Laten we de politie niet voor een onmogelijke opgave stellen”, aldus Hart voor Den Haag-raadslid Arjen Dubbelaar, die raadsvragen stelt aan het stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen