Raadsleden De Mos en Sluijs in shock over paspoortenmachine voor top onderwereld

Vorige week stelden de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs al vragen over het nieuws dat een voormalig gemeenteambtenaar naar hartelust paspoorten aan het vervalsen was voor criminelen. Vandaag komt in een artikel van Het Parool naar voren dat de Haagse ambtenaar nog vier jaar werkzaam is geweest voor de gemeente.(1)

“In Utrecht werd een verdachte met vergelijkbare frauduleuze handelingen ten aanzien van paspoorten op staande voet ontslagen, maar in onze stad kregen ambtenaren alle vrijheid om zware criminelen aan een valse identiteit met ‘gekloonde’ paspoorten te helpen. Notabene voor de top van de onderwereld, waarmee de zwaarste criminelen – onder wie Ridouan Taghi – onder de radar konden blijven. Zeker lagere overheden hebben het gevaar lang onderschat, en nog heerst er naïviteit. Er zit iets scheef bij de afdeling Burgerzaken, waar een paspoortenmachine overuren maakt voor Don Corleone & Co”, aldus De Mos en Sluijs die een debat hebben aangevraagd over de paspoortenaffaire. “We zijn in shock dat zoiets jarenlang heeft kunnen voortduren en willen na de zomer garanties dat we geen paspoortwalhalla meer zijn voor zware criminelen.”

(1) https://www.parool.nl/amsterdam/hoe-ambtenaren-zware-criminelen-aan-een-valse-identiteit-hielpen-met-gekloonde-paspoorten~b2ee7b31/