“Dit kunstwerk is onlosmakelijk met deze wijk verbonden”.

Vlak voor de sloop van de oude fotovakschool aan de Tarwekamp 3 in Mariahoeve spande toenmalig voorzitter van Wijkberaad Mariahoeve, Carlos Martinez van Andel, zich in om het sinds 1968 aan de gevel bevestigde kunstwerk van Hubert Hierck van de sloopkogel te redden. En met succes. Door zijn tussenkomst en samenwerking met Stroom Den Haag werd het kunstwerk, dat van grote waarde is voor de wederopbouwwijk Mariahoeve, op tijd van de gevel verwijderd.

Het inmiddels bijna drie jaar geleden geredde kunstwerk wordt sinds die tijd opgeslagen. Omdat in het verderop, ook in de wijk Mariahoeve, gelegen zwembad Overbosch ook een kunstwerk van dezelfde kunstenaar hangt, leek het Martinez van Andel een mooi idee het kunstwerk aan de buitengevel van het zwembad te bevestigen. Nu bijna 3 jaar later hangt het er echter nog steeds niet.

Martinez van Andel, inmiddels gemeenteraadslid bij Hart voor Den Haag, stelt vragen aan het college van Burgemeester en wethouders omdat hij wil weten wat de stand van zaken is.

Martinez van Andel: “We waren drie jaar geleden ongelofelijk blij dat het kunstwerk gered kon worden. Maar inmiddels begin ik me toch af te vragen waarom het zo lang duurt voordat het teruggeplaatst wordt. Ik heb geluiden opgevangen dat het kunstwerk mogelijk in de naastgelegen wijk Bezuidenhout teruggeplaatst gaat worden. En dat was natuurlijk niet de afspraak. Dit kunstwerk is onlosmakelijk met Mariahoeve verbonden. Het staat symbool voor de wederopbouwperiode, de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog, waarin de wijk Mariahoeve is gebouwd. En daarom moet het wat mij betreft ook gewoon weer volgens afspraak in de wijk zelf teruggeplaatst worden”.

De zorgen van het raadslid komen niet uit het niets vallen. In het verleden zijn er al diverse kunstwerken uit de wijk verdwenen. Hij refereert onder andere aan het zwanen-kunstwerk dat aan de gevel van het inmiddels gesloopte schoolgebouw van de Waalse Louise de Colignyschool hing. Maar ook andere openbare kunstwerken in de wijk Mariahoeve kwamen niet meer terug.

“Eerder dit jaar hebben we het samen met andere partijen in de gemeenteraad eindelijk voor elkaar gekregen Mariahoeve beschermd stadsgezicht te maken. Daar hoor de kunstwerken van Mariahoeve ook bij. De wijk staat erom bekend en er is zelfs een prachtig naslagwerk gemaakt van alle kunstwerken in de wijk door kunstenares Anneloes Groot. Op basis van haar boekje worden er ook kunstwandelingen langs de werken georganiseerd. Hopelijk maakt het werk van Hubert Hierck hier ook snel weer onderdeel van uit”.

Filmpje: verwijderen kunstwerk Hierck https://youtu.be/OuWggdnGGho?si=hQZacbdRzKzSuSFZ