Raadslid Verdonk en fractievertegenwoordiger Van Stuijvenberg willen dat gemeente in overleg gaat met andere verzekeraars

Dat alles het komende jaar nóg duurder gaat worden is bekend: De energiekosten, de dagelijkse boodschappen, waterschapsbelasting, het invoeren van meer betaald parkeren en nu ook nog een enorme stijging van de premie van de Haagse Ziektekostenverzekering van VGZ.

Op zich is het een goede regeling: inwoners met een inkomen tot 150% van het bijstandsniveau kunnen gebruik maken van deze uitgebreide ziektekostenverzekering. Een groot voordeel is dat de eigen bijdrage is meeverzekerd, dus nooit meer onverwachtse rekeningen. Verder is er een tandartsverzekering aan gekoppeld en mogelijke andere uitbreidingen zoals de fysiotherapeut.Voor deze uitgebreide ziektekostenverzekering betaalde een inwoner op bijstandsniveau het afgelopen jaar € 175 per maand aan premie. Groot is dan ook de schrik bij het bekend worden van de nieuwe premie voor deze groep, deze stijgt met maar liefst € 20 per maand naar € 195,00! Dat is een stijging van meer dan 10%!!

Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg van de grootste oppositiepartij Hart voor Den Haag vindt dit onacceptabel. “De kosten van levensonderhoud stijgen al enorm en dan moet deze kwetsbare groep nu ook nog eens € 20 per maand meer aan de ziektekostenverzekering gaan betalen? Ik zie de bui al hangen, mensen gaan terug naar een basispolis, nemen geen tandartsverzekering meer, verzekeren de eigen bijdrage niet meer mee, met alle gevolgen van dien. Een ziektekostenverzekering mag nooit en te nimmer een luxe zijn, dit is een eerste levensbehoefte, pure noodzaak”.

Raadslid Rita Verdonk: “de overheid heeft de bijdrage voor collectieve zorgverzekeringen ingetrokken, waardoor de premie voor onze Haagse verzekering nu 10% duurder uitvalt. Dat kan wel zo zijn, maar dan moet de gemeente eerst maar eens onderzoeken of een andere verzekeraar een beter voorstel heeft.”

Daarnaast vinden beide dames het onbegrijpelijk dat deze sterk verhoogde premie zomaar zonder enige bericht vanuit de gemeente, door VGZ zelf bekend wordt gemaakt.

“ Vraag is waarom de gemeente akkoord is gegaan met het schrappen van de collectiviteitskorting voor lagere overheden. Gevolg is dat een toch al kwetsbare groep mensen weer de dupe wordt. De rek is eruit! De gemeente moet actie ondernemen naar het Rijk om een compensatie te regelen ”, besluiten Verdonk en Van Stuijvenberg.

Raadslid Rita Verdonk heeft namens Hart voor Den Haag schriftelijke vragen aan het stadsbestuur ingediend.

Lees hier onze schriftelijke vragen