Ter ondersteuning van het Rattenoffensief en de actie ‘Schoon doen we gewoon’ van wethouder Richard de Mos, wil raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag/Groep de Mos een tandje bijzetten met een paar aanvullende, stevige maatregelen.

René Oudshoorn: “Het afvaldumpen blijft nog teveel doorgaan, van bijplaatsingen bij ORAC’s tot etensresten die van af het balkon worden gedumpt. In bepaalde wijken in de stad gebeurt dit meer dan elders. Dit is echt onacceptabel! Ik wil nu een extra aanvalsplan over 3 schijven naar succesvolle voorbeelden uit andere steden. Door de pakkans te vergroten en uiteindelijk de vervuiler keihard te treffen in de portemonnee. Ik heb deze maatregelen besproken met mensen die het meest onder de vervuiling te lijden hebben, zoals de mensen die tussen de rattenoverlast moeten leven in Zuid-West, die juichen dit van harte toe en daar doen we het voor!”.

De extra aanpak voorgesteld door Oudshoorn is 3-ledig: wijkconciërges, een speciaal team (flying squads) dat jaagt op “heterdaadjes” in combinatie met cameratoezicht en een rigoreuze verhoging van boete op afvaldumpen naar het voorbeeld van Singapore. Wijkconciërges zijn een super middel in de strijd tegen het zwerfafval die zich al in Rotterdam hebben bewezen, het werk van de conciërges bestaat er onder meer uit dat ze bewoners wijzen op het correct aanbieden van hun afval en dat als ze probleemplekken in hun wijk opmerken, deze locaties speciale aandacht geven – en eventueel ‘hulptroepen’ inschakelen – om ervoor te zorgen dat het geen grotere zwijnenstal wordt.

Singapore 

Hart voor Den Haag wil afvaldumpers ervan weerhouden nog langer troep bij ondergrondse vuilcontainers (ORAC’s) te plaatsen. Een middel dat altijd helpt is een flinke greep in de portemonnee van de vervuiler en dat naar voorbeeld van Singapore, waar het dumpen van afval op zo’n 600 euro komt te staan. Oudshoorn: “Singapore is niet voor niets een schone stad!”. Hij stelt raadsvragen aan het Haagse stadsbestuur.

Lees hier onze schriftelijke vragen