Raadslid Janice Roopram: ‘Benoem een ambassadeur voor mensen met een beperking’

Deze week spreekt de Haagse gemeenteraad over de agenda, met als titel ‘Vanzelfsprekend toegankelijk’, voor een toegankelijk Den Haag 2020-2022. Hierin staan ambities waarmee de stad een slag wil maken in het toegankelijker maken van de stad. Hart voor Den Haag/Groep de Mos-raadslid Roopram ziet de vanzelfsprekendheid voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking nog niet terug. Roopram wil hier in de commissie Samenleving aandacht voor vragen.

“Het is dus niet vanzelfsprekend. Tijdens het coronadebat heb ik al aangegeven dat niet alle stembureaus toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en onze ouderen”, stelt raadslid Roopram.

Op de website van de gemeente Den Haag met een overzicht van stembureaus, wordt bijvoorbeeld bij de Engeringstraat in Loosduinen aangegeven dat deze rolstoelvriendelijk is. Helaas is dit niet het geval door een verhoogde drempel bij de voordeur. Ook ontving Janice Roopram klachten over een stembureau in Scheveningen. “Een dame van 86 jaar oud en slecht ter been, vertelde hoe ze met pijn en moeite een lange looptocht had gemaakt naar de stemlocatie. Uiteindelijk kwam ze ook nog eens terecht bij een trap. Ook lastig voor iemand met een rolstoel”.

De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos krijgt met regelmaat klachten binnen over obstakels bij gehandicaptenparkeerplaatsen. Ook zijn de afvalcontainers vaak niet goed bereikbaar voor mensen met een beperking. “Van het stadsbestuur moet iedereen op de fiets. Ik vraag me af of het college zich beseft dat de stad juist ontoegankelijker wordt voor mensen met een beperking. Straten worden smaller, iemand met een scootmobiel of driewieler kan niet meer veilig op straat rijden en mensen met een beperking zijn juist afhankelijk van de auto of taxibus”.

‘De arbeidsmarkt in Den Haag is toegankelijk en benut de kwaliteiten en talenten van iedereen, dus ook die van mensen met een beperking’, dit staat in de agenda als ambitie. “Het moet toch bekend zijn bij het stadsbestuur dat mensen met een beperking, na corona, vaak moeilijk hun plek op de arbeidsmarkt weer kunnen vinden. Ik wil van het stadsbestuur weten hoe zij voor werkgelegenheid gaat zorgen voor mensen met een arbeidsbeperking”, aldus Roopram.

Coronacrisis

Tot slot vraagt Roopram aandacht voor kinderen met een beperking die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis. Bijna driekwart zegt zich eenzamer dan ooit te voelen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. (2)

Hart voor Den Haag-raadslid Roopram: “Deze groep kinderen moeten aandacht krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 85% geen vriendjes in de buurt heeft als zij niet in de buurt naar school gaat. Samen sporten met leeftijdsgenoten zonder een beperking, samen naar school, indien mogelijk dat een kind met een beperking mee kan doen op een reguliere school, samen buiten spelen en banen voor mensen met een beperking. De agenda voor een Toegankelijk Den Haag ziet er op papier goed uit, toch mis ik een aantal belangrijke aspecten. Ik pleit daarom voor een Ambassadeur voor mensen met een beperking. Deze ambassadeur heeft kort lijntjes met het stadsbestuur, belangenorganisaties en bewoners. Een soort Haagse Rick Brink!”