Fractievoorzitter Dubbelaar: “Bij een politieactie in Ypenburg is heel veel geld in beslag genomen, laten we ervoor zorgen dat dit teruggaat naar Den Haag!”

Bij een grootschalige politieactie in de Haagse wijk Ypenburg is begin maart voor miljoenen euro’s aan contant geld in beslag genomen (1). Naast de miljoenen euro’s nam de politie ook vuurwapens en auto’s in beslag. Bij de actie van de politie waren tientallen politieagenten, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de gemeente Den Haag betrokken. Er werden achttien personen aangehouden.

Hart voor Den Haag / Groep de Mos-fractievoorzitter Arjen Dubbelaar: “Een jaar geleden heeft mijn partij gevraagd om de criminele opbrengst terug te geven aan de wijk. De burgemeester reageerde positief op ons voorstel, gaf als antwoord het een goed idee te vinden en ging in contact treden met het Openbaar Ministerie. We zijn nu een jaar verder en is er bij deze actie vele miljoenen in beslag genomen in een Haagse wijk, mede door inspanning van de gemeente Den Haag”.

Criminele winst

Het is aan de rechter of in beslag genomen geld ook daadwerkelijk gevorderd kan worden. Na een uitspraak van een rechter en het opleggen van een ontnemingsmaatregel, dient een vordering onherroepelijk te zijn. Na een eventueel hoger beroep of cassatie vloeit de criminele winst nu naar de schatkist van de Nederlandse Staat. De grootste partij in de Haagse gemeenteraad ziet graag dat in Den Haag in beslag genomen criminele winst ook terug gaat waar het in beslag genomen is.

“Het onderzoek en het proces bij de rechtbank is nog bezig. Verdachten kunnen onschuldig zijn of in beslag genomen goederen terugeisen. Dat moet eerst vast staan. Nu is de situatie dat baten naar het Rijk vloeien. Ik wil ervoor waken dat dit straks ook met het afgepakt geld uit Ypenburg gebeurd. Het is afgepakt in Ypenburg en kan daar ook prima aan teruggegeven worden”, aldus fractievoorzitter Dubbelaar.

(1) AD Den Haag – 6,5 miljoen euro gevonden tijdens politieactie spookwoningen Ypenburg, https://www.ad.nl/den-haag/6-5-miljoen-euro-gevonden-tijdens-politieactie-spookwoningen-ypenburg~a6ae6232/

(2) Schriftelijke vragen – Crimineel geld, https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/4/schriftelijke%20vragen/447297

(3) AD Den Haag – Crimineel geld mogelijk echt naar wijken, https://www.ad.nl/den-haag/crimineel-geld-mogelijk-echt-naar-wijken~a0b92f6f/

Lees hier onze schriftelijke vragen