Raadslid William de Blok: “Deze belangrijke wijkorganisatie moet snel een goed onderkomen hebben”  

Bewoners in de wijk Leyenburg zitten al maanden noodgedwongen thuis omdat hun wijkpand onbruikbaar is door een lekkage, kortsluiting en een noodzakelijke verbouwing die op zich laat wachten. Juist nu door de versoepeling van de coronaregels bewoners weer bij elkaar kunnen komen. ‘Zo bestaan we over half jaar niet meer.’  Hart voor Den Haag noemt het ‘onacceptabel’ en eist snelle actie. 

De functie als wijkberaad wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente. De huur voor het pand wordt verstrekt middels een subsidie waar het bestuur op haar beurt weer verantwoording over af moet leggen. In maart van dit jaar is er tumult ontstaan over de huisvesting aan de Hoogkarspelstraat 83 + 85. Door een flinke lekkage boven het plafond is er kortsluiting ontstaan en brand veroorzaakt. Wijkberaad Leyenburg kan sinds april het pand niet meer gebruiken om haar activiteiten als wijkorganisatie uit te voeren. Ook ontbreekt het aan afstemming vanuit Vestia over een tijdelijke verplaatsing naar de Hoogkarspelstraat 68R om groot onderhoud aan het pand uit te voeren. 

Activiteiten liggen stil 

Puntje bij paaltje heeft het wijkberaad sinds maart geen onderkomen om haar activiteiten en wijkfunctie te faciliteren. Hart voor Den Haag vind dat onacceptabel. “Het wijkberaad stuit op puur onvermogen bij Vestia om onderhoudswerkzaamheden en de tijdelijke verplaatsing goed te laten verlopen”, zegt raadslid William de Blok die vindt dat alles in het werk gesteld moet worden voor een goed onderkomen van het wijkberaad. “Want de tijdelijke locatie voldoet alleen als opslag, maar is geen vervangend pand waarin zij hun belangrijke taken in de wijk goed kan uitoefenen.”Ook zijn er geschillen over de huur en hoge energierekeningen die Vestia bij het wijkberaad in rekening brengt. De Blok wil dat het stadsbestuur een bemiddelende rol gaat spelen om de ontstane situatie te verbeteren. “Het college moet in actie komen en Vestia aanjagen om snel goede huisvesting voor het wijkberaad te realiseren en de ontstane plooien glad te strijken,” besluit De Blok. 

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen. 

Lees hier onze schriftelijke vragen