“Queer in Den Haag”, zo luidt het actieprogramma dat wethouder Bert van Alphen om aandacht te vragen voor veiligheid, zichtbaarheid en acceptatie van deze groepen. De gemeente Den Haag schrapt de afkorting lhbti om de seksuele diversiteit in de stad te beschrijven. Queer is de nieuwe aanduiding voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en anderen die niet binnen de algemene gendernormen vallen.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is verbaasd over deze actie. Raadslid Janice Roopram stelt dat veel mensen het woord, dat ook kan worden vertaald als “vreemd”, “eigenaardig” en “flikker”, aanstootgevend vinden. Roopram: “Heeft het college wel voldoende draagvlak om dit te doen? Met wie zijn er gesprekken gevoerd in de samenleving? Het lijkt wel alsof deze wethouder bewust het hokjesdenken bevordert en een binaire oppositie neerzet. Hier moet juist een einde aan komen! Deze wethouder grossiert in hokjesdenken. ‘Nu maar kijken hoe het in de stad valt’ zegt Van Alphen. Dit is toch idioot? Wie is deze wethouder om dit over de ruggen van een grote groep in de samenleving eenzijdig te beslissen? Je moet vooraf draagvlak hebben voor dit soort drastische wijzigingen. Hij stelt zelf nu alvast te verwachten ook vast negatieve reacties krijgen op de naamswijziging. Dit kan toch niet? Van Alphen moet zich daadwerkelijk gaan inzetten voor emancipatie, in plaats van dit soort definitiepolitiek te voeren!”

The Hague Pride 
Ook de organisatie van The Hague Pride heeft ook met verbazing kennis genomen van de vanuit Den Haag opgelegde naamsverandering voor de lhbti community in één algemeen woord, te weten ‘queer’. Ben Manuputty: “Ons inziens is dit niet aan enige overheidsinstantie om te bepalen hoe een groep of individu zich benoemt. Uit de vele reacties bij ons blijkt dat dit niet in goede aarde valt. Het is al voor velen een hele stap om zich als homo bekend te maken, maar gelukkig is men daarna er zelfs trots op zich zo te benoemen en dat wil men zo houden. Iedereen kan zelf beslissen hoe hij zich wil  benoemen en daarbij is inmenging van overheidswege absoluut misplaatst en ongewenst!”

Roopram stelt raadsvragen aan het gemeentebestuur. Lees hier onze schriftelijke vragen