Nino Davituliani: “Onacceptabel! Wij vrezen voor ongelukken”

Hart voor Den Haag is boos op de wethouder Sport nu blijkt dat de wachtlijsten voor zwemlessen weer flink toegenomen zijn terwijl een afname beloofd was. Op dit moment wachten 1.900 Haagse kinderen op zwemles. ‘Onacceptabel’, zegt de grootste partij.

De forse toename blijkt uit een brief die wethouder Bredemeijer deze week naar de raad stuurde. In januari van dit jaar kondigde de wethouder juist een ‘noodplan’ aan om de wachtlijsten aan te pakken. Op dat moment stonden er 1.200 kinderen op de lijst. “In plaats van een beloofde afname, is de wachttijd dus alleen maar toegenomen tot 1.900 nu. Kinderen wachten gewoon langer dan twee jaar op zwemles”, zegt raadslid Nino Davituliani die het ‘geblunder van de bovenste plank’ noemt. Hart voor Den Haag heeft grote zorgen over de zwemveiligheid van Haagse kinderen. “Wij vrezen dat het tekort aan zwemlessen komende zomer tot ongelukken leidt die in het ergste geval zelfs fataal kunnen aflopen”, aldus Davituliani die meer aandacht wil voor zwemvaardigheid. “In een stad aan zee is het tijdig halen van een zwemdiploma geen nut maar bittere noodzaak. Wij willen dat geen enkel kind in Den Haag de basisschool verlaat zonder zwemdiploma”, zegt Davituliani.

Oplossen

Volgens de partij kunnen er meer mogelijkheden gecreëerd worden om schoolzwemmen vorm te geven en moeten de oorzaken van de lange wachtlijsten bij de wortel worden aangepakt. Door de dalende populariteit van het vak zwemmen binnen de sportopleiding is er een schreeuwend tekort aan zwemdocenten. “De wethouder moet zwemverenigingen actief benaderen en de regierol pakken bij het werven van zwemdocenten. Ook willen we dat er met alle zwembaden om de tafel wordt gezeten om voor elk zwembad tot een plan te komen hoe de achterstanden ingelopen kunnen worden. Het mislukte noodplan gaat het namelijk niet oplossen”, aldus Davituliani.

Hart voor Den Haag heeft een debat aangevraagd om de wethouder ter verantwoording te roepen.