René Oudshoorn: “In de blinde haast om van het gas af te gaan wordt de veiligheid naar de achtergrond verdrongen, want de ENECO miljoenen branden in de zak van de wethouder”
‘Winning van nieuwe energiebronnen zoals aardwarmte is niet zonder risico’ schreef het AD op 10 mei van dit jaar. Deze waarschuwing komt van het Staatstoezicht op de Mijnen dat sinds 2009 meerdere putten heeft moeten sluiten. Wethouder van Tongeren maakt echter haast met de geothermiecentrale aan de Leyweg. En eind van dit jaar moet deze centrale operationeel zijn en 1500 tot maximaal 4000 huishoudens van warmte gaan voorzien. Raadslid René Oudshoorn vreest “Groningse toestanden”.
In het ontwerp Stedelijke Energieplan noemt de wethouder geothermie als een bewezen energiebron, echter deze centrale die in 2008 nog door de toenmalige Prins Willem Alexander werd geopend heeft tot op heden nog geen huis verwarmd en kent een verleden van financiele ellende.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos-raadslid René Oudshoorn is er niet gerust op; “Tijdens een werkbespreking op 2 juli heb ik aan de vertegenwoordiger van het Staatstoezicht op de Mijnen, die toeziet op de veiligheid, gevraagd naar de status van het onderzoek naar de veiligheid van de centrale ivm het verlenen van de vergunning en daar wilde men geen antwoord op geven.
Dat is uiterst merkwaardig, tijdens een werkbespreking wordt normaliter de commissie volledig geïnformeerd, anders zit je alleen een verhaaltje voor de bühne aan te horen. De opgetrommelde experts die ons warm voor het project hadden moeten maken hebben meer vragen opgeroepen over veiligheid dan zaken opgehelderd. Ik ben er dus alles behalve van overtuigd dat de veiligheid op en rond de centrale is gegarandeerd en niemand zit te wachten op Groningse toestanden hier in Den Haag, zeker met nog eens zes van dergelijke centrales in de planning”.
Het opgepompte water bevat voor 25% aardgas, Oudshoorn wil dan ook van de wethouder weten hoe dit gas wordt afgevangen en wat er mee gebeurd. “Die bronnen zijn helemaal niet zo duurzaam, maar gewoon nog voor een kwart fossiel” aldus Oudshoorn en de kans dat er olie wordt aangeprikt is ook niet ondenkbaar aldus deskundigen. Oudshoorn wil dan ook dat het project wordt stilgelegd totdat er meer duidelijk is over de veiligheid rond de centrale: “Ik heb de indruk dat in de haast om van het gas af te gaan de veiligheid naar de achtergrond is verdrongen, de ENECO miljoenen branden in de zak van de wethouder en dat is opmerkelijk omdat zij als 2e Kamerlid zich juist zo heeft ingezet voor de gedupeerden van de aardgas bevingen. Laat Den Haag Zuidwest dan ook geen tweede Groningen worden. Wij willen geen experimenten en al helemaal geen Groningse toestanden!”.
Het ontwerp Stedelijke energie zal donderdag 9 juli 2020 in de gemeenteraad worden besproken.