Raadslid Janice Roopram: ‘Betrek de echte bewoners van het Kaapseplein bij aanpak van hun woonwijk!’

In Transvaal staat de leefbaarheid al jaren onder druk. Over-bewoning, criminaliteit, vervuiling op straat en onvoldoende handhaving. De wijk zucht onder de druk van arbeidsmigratie, een te grote instroom van Oost Europeanen op een al overkokende woningmarkt. Bewoners voelden zich lange tijd ‘niet gehoord en niet serieus genomen’. Hart voor Den Haag / Groep de Mos vraagt al jarenlang aandacht voor overlast Kaapseplein met schriftelijke vragen en een initiatiefvoorstel ‘Maak Transvaal snel leefbaar’.

Den Haag maakt zes miljoen euro vrij voor een wijkaanpak van vier ‘prioritaire’ gebieden: Zevensprong/Weimarstraat, Jan Luykenlaan/Van Baerlestraat, Duindorp en het Kaapseplein. Voor de zomer zijn de plannen gedeeld met de gemeenteraad en in het najaar wordt er een voortgangsbericht verwacht.

“Eindelijk actie! Nadat de plannen ‘prioritaire’ gebieden waren gedeeld met de raad heb ik contact opgenomen met bewonersorganisatie Transvaal Zuid en de Parels van Transvaal. Ik was verbaasd wat mij ten ore kwam,” zegt gemeenteraadslid Janice Roopram. “Bewoners zoals Joke Jannessen (Bewonersorganisatie Transvaal-Zuid) en Mala Aparoe (Parels van Transvaal) zetten zich al jarenlang in voor de wijk en zijn dan ook voorzichtig positief dat er eindelijk actie wordt ondernomen om de wijk leefbaarder te maken. Inderdaad voorzichtig omdat ze zich niet betrokken en gehoord voelen”, zegt Roopram. De bewoners vinden het onbegrijpelijk dat ineens een stichting in het leven is geroepen, namelijk Stichting Buurkracht. Onder meer bewonersorganisatie Transvaal Zuid en de Parels van Transvaal geven al jarenlang aan wat de problemen zijn in de omgeving van de Kaapseplein. Ze vinden het onbegrijpelijk dat hun kennis en ervaring niet meegenomen worden door de gemeente en vragen zich af of ze nu Stichting Buurkracht van informatie moeten voorzien.

De staat van het Kaapseplein en de daarop geplaatste speelapparatuur is lang zo slecht niet geven bewoners aan. Met een kwart van de investering ziet het er ook mooi en toegankelijk uit. Ze vragen zich af of het niet een veel betere investering zou zijn om de handhaving op te schroeven en de prioriteit, zoals door de bewonersorganisatie Transvaal Zuid en de Parels van Transvaal herhaaldelijk is aangegeven, te stellen op de aanpak van de aanwezige problematiek. Denk hierbij aan over-bewoning, vervuiling en veiligheid. Na meldingen van bewoners van misstanden op het Kaapseplein is de controle en handhaving niet aangescherpt om verdere verslechtering tegen te gaan. “Er wordt regelmatig gesproken over de ‘kwetsbare arbeidsmigranten’ en dat is zeker noodzakelijk. Hoe zit dat met de mensen die een huis huren, gekocht hebben en dit zelf bewonen. Deze mensen voelen zich in de steek gelaten door de gemeente”, aldus de bewoners.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur over de zorgen van bewonersorganisatie Transvaal Zuid en de Parels van Transvaal.

Lees hier onze schriftelijke vragen