Ralf Sluijs: “Bezopen! Het Binnenhof wordt gerenoveerd, de binnenstad gesloopt”
Bewoners en ondernemers van Lange Poten en het Plein maken zich zorgen over de verbouwing van het Binnenhof. Op de Lange Poten komt een drie meter hoge schutting voor de verbouwing. De schutting komt vijf meter van de winkels af te staan, waardoor de straat een stuk smaller wordt. Hart voor Den Haag is verbolgen over de zoveelste Binnenhof blokkade die het ondernemen in de Binnenstad steeds lastiger maakt.
“De angst is dat het een paar jaar gaat blijven staan. Met als gevolg dat mensen het gebied echt gaan mijden. Wij krijgen al geluiden dat ondernemers overwegen te vertrekken, er staan al panden leeg. Dat zou een hele slechte zaak zijn”, zegt voorzitter Ton Kroeze van de ondernemersvereniging Pleinkwartier tegen Den Haag FM. Hij denkt ook dat het niet goed is voor de rest van de binnenstad. ‘Het is de doorgaande route richting Spui. Dus dit heeft een slecht uitstralingseffect op de binnenstad’, aldus Kroeze. Niet alleen de bouwschuttingen en keten baren zorgen. Ook wordt er aan het begin van de zomervakantie waarschijnlijk nog een extra stuk van het Plein, waar eerst de Biesieklette stond, drie weken afgezet voor werkzaamheden. Horecaondernemer John Prins van Luden vreest voor zijn inkomsten, en dat hebben zijn collega’s op het Plein ook, zegt hij. “De ambtenaren zijn al anderhalf jaar weg. Zij kwamen veel op het Plein. Dus er is al veel weggevallen.”
Spookstad
“Dit is een pijnlijke bevestiging van waar we altijd voor gewaarschuwd hebben”, zegt raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. “Het Binnenhof wordt gerenoveerd, de binnenstad gesloopt. Het Rijksvastgoedbedrijf wordt geen strobreed in de weg gelegd maar de ondernemers betalen de rekening en het centrum dreigt een spookstad te worden”, zegt Sluijs die een debat heeft aangevraagd om opheldering te krijgen van het stadsbestuur. “De Hofvijver gaat als bouwplaats gebruikt worden, het Plein is afgezet, de winkelstraten zijn met hekken steeds smaller gemaakt. Is het college nog wel in control of hebben ze de sleutels van de stad gewoon aan het Rijksvastgoedbedrijf gegeven?”, vraagt Sluijs zich hardop af.
Compensatie
De grootste partij is al jaren kritisch op de renovatiewerkzaamheden die een grote impact hebben op de binnenstad. “Waar blijft de toegezegde uitkijktoren? Waar blijven de publiekstrekkers rondom het Binnenhof en op de Hofvijver? Er is geen enkele verleiding voor het grote publiek om te komen”, stelt Sluijs die ook opheldering wil over de compensatie voor ondernemers die door de sluiting van het Binnenhof forse omzetverliezen lijden. Uit een achtergehouden rapport van Deloitte uit 2017, bleek eerder dat de binnenstad voor de totale duur van de renovatie van 5,5 jaar, 208 miljoen euro aan inkomsten misloopt. “Dat gaat om overnachtingen, bezoeken aan de horeca, musea en winkels maar ook leveranciers. Dat zal linksom of rechtsom gecompenseerd moeten worden. Het kan toch niet zo zijn dat onze ondernemers kapot lopen op een renovatie van het Binnenhof waar ze nooit om gevraagd hebben”, zegt Sluijs die wijst op het compensatiefonds wat oud-wethouder Richard de Mos destijds eiste bij het Rijk. De Mos wilde een directe financiële claim neerleggen van 15 miljoen euro voor een zogenaamd Binnenstad Fonds. Dit boven op een belofte van het Rijk om jaarlijks 500.000 te compenseren. Dat geld zou ingezet moeten worden om de bezoekersstroom in de binnenstad op peil te houden.
Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd.